Norma ASF nr. 7/2013 privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 521 din 20 august 2013 şi a intrat în vigoare la data publicării. Una dintre principalele modificări se referă la introducerea unui certificat de asigurare.

Schimbări prin noile norme

Potrivit Legii nr. 243/2013, una dintre principalele modificări aduse la vechea legislaţie este introducerea unui certificat de asigurare prin care proprietarii de locuinţe vor avea posibilitatea să demonstreze că au casa asigurată împotriva dezastrelor naturale fie cu poliţa de asigurare obligatorie a locuinţelor, aşa cum era stabilit până în prezent, fie cu certificatul de asigurare. În plus, noul act normativ stabileşte că vor putea emite poliţe PAD, nu doar acţionarii PAID - Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, ci toate societăţile de asigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă. Conform Legii nr. 243/2013, certificatul de asigurare va oferi asiguraţilor certitudinea că poliţa este în conformitate cu legislaţia în vigoare, cu acest document asiguraţii putând dovedi că şi-au asigurat locuintele. Mai mult, potrivit noilor norme, proprietarii de locuinţe care au încheiat asigurări facultative care acoperă riscurile de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii sunt obligaţi să cumpere o poliţă PAD, dar numai după ce asigurarea facultativă a expirat. Până în prezent, cei care aveau încheiată o asigurare facultativă a locuinţei, nu erau obligaţi să încheie şi o poliţă PAD.

Informaţii în poliţa PAD

Conform noilor dispoziţii, proprietarii de locuinţe vor trebui să încheie o poliţă PAD chiar dacă au deja încheiată una facultativă, însă numai după ce aceasta va expira. Poliţa de asigurare va cuprinde: informaţii furnizate de contractant/asigurat referitoare la identificarea asiguratului, contractantului şi a beneficiarului asigurării (numele, prenume/denumirea, adresa completă a locuinţei, CNP/CUI, telefon), precum şi identificarea obiectului asigurării (tipul locuinţei); riscurile acoperite prin contract; suma asigurată obligatoriu pentru tipul de locuinţă asigurat; prima de asigurare obligatorie aferentă sumei asigurate; data emiterii poliţei şi perioada de valabilitate a acesteia; datele de identificare ale PAID; denumirea asiguratorului autorizat care a eliberat PAD în numele şi contul PAID; semnăturile părţilor contractante; denumirea actelor normative care prevăd drepturile şi obligaţiile părţilor contractante. Contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor se încheie pe o perioadă de 12 luni şi înainte de expirarea perioadei de valabilitate a PAD, contractantul/asiguratul având obligaţia de a încheia un alt contract de asigurare obligatorie a locuinţei. În cazul schimbării proprietarului locuinţei, răspunderea PAID curge până la data expirării valabilităţii PAD pentru locuinţa care face obiectul contractului. Şi un ultim aspect: preţul unei poliţe PAD este de 10 euro sau 20 de euro, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa, prin intermediul acesteia fiind asigurată o despăgubire maximă de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.