Guvernul a aprobat miercuri un pachet de măsuri pentru îmbunătățirea colectării creanțelor bugetare de la persoanele fizice și juridice. Este vorba de facilități fiscale pentru contribuabilii buni platnici care și-au achitat la timp impozitele și taxele, dar și pentru cei ce înregistrează restanțe.

 

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a anunțat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, implementarea unui pachet de facilități fiscale adresate atât mediului economic, cât și persoanelor fizice.

Astfel, contribuabililor persoane juridice, care și-au achitat la timp taxele și impozitele la bugetul de stat, le va fi acordată în mod automat, prin decizie ANAF, o bonificație de 3% din impozitul pe profit, datorat și plătit, sau, după caz, din impozitul pe venit al microîntreprinderilor.

Aceasta va putea fi utilizată pentru plata impozitelor și taxelor în 2025 sau pentru compensarea cu alte accesorii sau alte datorii față de buget.

„Este un semn de respect pentru contribuabilii care și-au achitat la timp impozitele și taxele și în același timp o inițiativă care a fost aprobată de Guvern pentru a stimula conformarea voluntară, care este pasul firesc pentru îmbunătățirea colectării creanțelor bugetare”, a spus miercuri Marcel Boloș.

O a doua categorie de măsuri este cea privitoare la contribuabilii cu debite restante până la data de 31 august, sub condiția achitării acestora până la 25 noiembrie a.c.

Pentru contribuabilii persoane juridice s-a aprobat anularea accesoriilor în procent de 100 la sută din valoarea acestora, accesoriile însemnând dobânzi, penalități de întârziere și penalități de nedeclarare.

Este vorba despre 330.000 de contribuabili persoane juridice cu un debit restant de 32,4 miliarde lei.

În cazul persoanelor fizice sunt înregistrați cu debite restante, la 31 august 2024,  848.000 de contribuabili, cu o valoare de 39,2 miliarde lei. În această sumă sunt incluse și sumele pentru sentințele penale, pentru care nu se aplică acest regim de facilități fiscale. Sunt incluse și sumele care privesc răspunderea extinsă a administratorilor, în valoare de 24,7 miliarde lei.

În funcție de valoarea creanțelor, facilitățile fiscale, respectiv, dacă aceste creanțe, datorate la buget, sunt până în 5.000 lei anularea accesoriilor este în procent de 100%. Din obligațiile bugetare principale s-a aprobat anularea în procent de 50%.

Dacă debitul înregistrat este de peste 5.000 de lei, atunci anularea obligațiilor principale este în procent de 25%.

„În acest context, țintim, pe lângă o colectare mai bună la bugetul de stat a debitelor restante și sprijinul mediului de afaceri care se confruntă cu dificultăți în privința activităților economice pe care le desfășoară. Am socotit că este un prilej de a sprijini mediul de afaceri și a-i ajuta să-și regândească în anumite situații modelul de business sau pentru a-i sprijinii în activitățile de investiții pe care aceștia le desfășoară”, a mai spus ministrul de Finanțe.