Camera de Comerț și Industrie Bihor a fost gazda unui evenimentului organizat în colaborare cu Ambasada Canadei în România Dezvoltarea afacerilor cu Canada, inclusiv beneficiile Acordului Economic și Comercial Global ȋntre Canada şi Uniunea Europeană (CETA)”.

Evenimentul de joi, 2 martie, s-a adresat companiilor din judeţul Bihor interesate de relaţiile comerciale cu Canada și s-a bucurat de o prezență numeroasă. La evenimentul de la Oradea a fost prezentă doamna Heather Bystryk, Consilier Comercial al Ambasadei Canadei în România, care a susținut o prezentare despre beneficiile și oportunitățile generate de semnarea Acordului Economic și Comercial Global ȋntre Canada şi Uniunea Europeană, oportunități de investiții și Canada ca partener de export. Au mai participat doamna Corina Stănescu, Consilier Comercial al Ambasadei Canadei pe probleme de agricultură, apărare și securitate, educație și cultură și domnul Victor Constantinescu, vicepreședinte CEBEX (Asociația Canadiană de Afaceri).
Președintele Camerei de Comerț și Industrie Bihor, domnul Ioan Micula le-a prezentat oaspeților câteva aspecte ale mediului de afaceri bihorean, avantajele strategice ale județului Bihor pentru investitori și câteva detalii despre atractivitatea regiunii din punct de vedere turistic. Constantin Badea, secretarul general al CCI Bihor, a oferit unele date statistice despre companiile cu capital canadian din județ precum şi o prezentare a serviciilor oferite de Camera de Comerț și Industrie Bihor atât membrilor săi, cât și tuturor celor interesați.
Conform celor prezentate de dna Heather Bystryk, având un climat primitor și favorabil mediului de afaceri, Canada este pe primul loc în topul celor mai bune ţări din G20 pentru a încheia afaceri, fiind de 15 ani în top 3 la nivel mondial. Canada are semnate 15 acorduri de liber schimb care oferă acces preferențial pe piaţă unui număr de 51 de țări, cu 1,5 miliarde de consumatori. Acordul de liber schimb semnat cu Uniunea Europeană, EU - Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA),  a dus la o creștere impresionantă a schimburilor comerciale între Canada și UE. Totodată  exporturile României spre Canada au cunoscut o dinamică ascendentă. De la aplicarea sa provizorie începând cu anul 2017, exporturile preferențiale (fără taxe vamale sau cu taxe vamale preferențiale) au crescut cu până la 500% pentru anumite mărfuri (produse de iluminat, materiale de construcții, articole textile, unele produse alimentare, etc.), sau chiar peste 500% la altele (podele de lemn, anumite produse alimentare şi băuturi alcoolice).
În contextul eforturilor comune ale ţărilor membre UE și Canadei de combatere a schimbărilor climatice, s-a înregistrat o creștere cu 28% a schimburilor bilaterale în domeniul produselor energetice.
Întâlnirea s-a încheiat cu discuții interactive, oaspeții răspunzând întrebărilor celor prezenți.

Cei interesați de informații privind domeniile de interes bilateral și identificarea unor parteneri de afaceri sunt invitați să urmărească site-ul CCI Bihor, membrii Camerei beneficiind şi de informări periodice, sau să contacteze Ambasada Canadei în România.