Certificat de la UE pentru Ceapa de Pericei
Un grup de producători din localitatea sălăjeană s-a aflat la Bruxelles şi a prezentat, joi, 8 decembrie, în faţa unei comisii de experţi în cercetare agricolă ceapa de apă din Pericei, o legumă obţinută doar pe valea Crasnei, fiind extrem de apreciată pentru faptul că nu ne ustură ochii atunci când o curăţăm. Administraţia comunei Pericei a fost cea care a iniţiat demersurile legale pentru a înregistra ceapa de Pericei în registrul denumirilor de origine şi indicaţiilor geografice protejate. Acum, Ceapa de Pericei este inclusa alături de Magiunul de Topoloveni în lista celor peste 1.000 de produse agricole şi alimentare protejate de sistemul de calitate european al denumirilor. Recent, la invitaţia europarlamentarului Winkler Iuliu, reprezentanţi ai comunităţii agricultorilor din Pericei şi ai autorităţii locale s-au aflat la Bruxelles, în Parlamentul European (PE) pentru a-şi promova brandul local. Primarul comunei, Bonczidai Csaba, a spus că în acest cadru a fost prezentată ceapa de Pericei, precum şi mâncare cu ceapă, produse din bucătăria locală tradiţională, mezeluri din Şimleu şi pălincă din Sălaj, toate fiind degustate de peste 250 de europarlamentari şi funcţionari ai PE. Demersul de la Bruxelles a fost susţinut de comisarul european pe agricultură, Dacian Cioloş, fiu al comunei Pericei. Documentaţiile necesare pentru atribuirea denumirii regionale acestui produs agricol vor fi depuse la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi apoi la Comisia Europeană, în vederea agrementării şi protejării acestuia.
Sandu de la Pericei şi ceapa
Alexandru Tătaru, cunoscut în Oradea drept Sandu de la Pericei, a primit diploma de Cetăţean de Onoare al comunei natale şi ca o recunoştere a implicării sale totale în promovarea legumei pe care s-a clădit bunăstarea periceenilor. Tot datorită lui, în curtea Şcolii a fost ridicat primul monument al cepei din lume, creaţie a sculptorului Cornel Durgheu. Cu acel prilej comunitatea locală a intrat în Cartea Recordurilor de două ori. Prima dată pentru împletirea celei mai lungi cunune de ceapă din lume - 4.518 metri. Pentru confecţionarea ei s-au folosit peste 45.000 de cepe în greutate de aproximativ 4700 kg precum şi aproximativ o tonă de rogoz adus din Bihor. Periceiul a intrat a doua oară în Guinnese Book pentru cel mai mare monument din lume dedicat cepei. Monumentul este unic în lume şi a fost realizat din beton armat, piatră şi răşini sintetice, având o înălţime de 6,5 metri.
„Pământul de pe valea Crasnei a făcut ca ceapa de Pericei să fie unică. Nicăieri în lume ceapa nu este aşa bună la gust, delicată şi totodată discretă la miros", crede cu tărie nea Sandu, mândru nevoie mare că leguma pe care a sădit-o încă din pruncie, alături de familia sa, a căpătat certificare europeană.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.