De astăzi, 1 februarie, impozit de 3 % pentru microîntreprinderi
Toate societăţile comerciale cu capital privat care au realizat, anul trecut, venituri de până la 65.000 de euro trebuie să îşi modifice sistemul de impunere devenind plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.
Plafon de 65.000 de euro
Potrivit noilor prevederi, plafonul de 65.000 de euro al firmelor, indiferent de numărul de salariaţi, se calculează din însumarea veniturilor din orice sursă din care se scad: veniturile aferente costurilor stocurilor produse; veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie; veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale; veniturile din subvenţii de exploatare; veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare; veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil; veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea exerciţiului financiar (la 31 decembrie = - 4,4287 lei/euro.
Regimul fiscal al microîntreprinderilor
Potrivit Codului fiscal, contribuabilii care se încadrează în categoria microîntreprinderilor vor comunica Fiscului modificarea sistemului de impunere până la data de 25 martie 2013 inclusiv prin depunerea Formularului 010 - "Declaraţie de înregistrare fiscală/de menţiuni" privind opţiunea pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor". Tot până la 25 martie, contribuabilii vor trebui să depună şi declaraţia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obţinut în perioada 1 ianuarie 2013 - 31 ianuarie 2013. Cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor este 3% care se aplică asupra bazei de impozitare. Atenţie! În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune.
Calculul şi plata impozitului
Potrivit reglementărilor fiscale, calculul şi plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul. Important! Dacă în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plăti, începând cu trimestrul în care a depăşit plafonul, impozit pe profit, luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv. În 2013, limita de 65.000 euro şi impozitul pe profit datorat se calculează de la 1 februarie 2013. Reamintim că modificărilor aduse Codului Fiscal prin Ordonanţa Guvernului nr. 8/2013 au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 54/23 ianuarie a.c.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.