Pe lângă exploatarea şi valorificarea masei lemnoase, ca activitate de bază şi aducerea de venituri substanţiale, cifra de afaceri a Direcţiei Silvice Bihor este completată cu fonduri obţinute din valorificarea produselor accesorii ale pădurii. În fiecare an este configurat un program - cantitativ şi valoric, iar Direcţia Silvică Bihor are tradiţie şi bune rezultate în ceea ce priveşte valorificarea produselor accesorii ale pădurii, situându-se în rândul celor mai bune direcţii silvice judeţene din reţeaua Companiei Naţionale a Pădurilor "Romsilva".

 

La ora actuală, conform datelor prezentate de conducerea Direcţiei Silvice Bihor, se poate discuta, pentru unele dintre produsele accesorii ale pădurii, despre rezultatele finale, dar şi despre un bilanţ intermediar, întrucât încă se mai recoltează şi se achiziţionează astfel de produse. "De exemplu, ne-a spus dl ing. Liviu Laza Matiuţa, director coordonator la Direcţia Silvică Bihor, în ceea ce priveşte fructele de pădure programul s-a înfăptuit integral la afină neagră, realizându-se cantitatea de 80 de tone. Deja s-au livrat 21 de tone pe piaţa externă, obţinându-se 42.000 de euro, urmând ca diferenţa de cantitate să fie valorificată eşalonat, conform contractelor existente." Pentru alte fructe de pădure achiziţionarea continuă. Se află în stoc peste 20 de tone de mure, programul de recoltare prevăzând 40 de tone, sunt deja recoltate 14 tone de mălin american, achiziţionarea fiind în derulare, iar din luna septembrie se va începe recoltarea de măceşe - program 80 de tone. "Vom începe, de săptămâna viitoare, a menţionat dl Liviu Laza Matiuţa, culesul de porumbe, iar anul acesta avem în program cantitatea de 40 de tone. La achiziţionarea de porumbe plătim 0,8 lei pe kilogram."

Din categoria produselor accesorii ale pădurii fac parte şi plantele medicinale a căror cantitate totală, în 2009, înseamnă, pentru Direcţia Silvică Bihor, peste 66 de tone. Există o diversitate de plante medicinale - urzică, sunătoare, flori de soc, flori de salcâm, frunze şi flori de păducel, leurdă... Până acum, cantitatea recoltată depăşeşte 42 de tone, dintre care s-a valorificat, în ţară şi pe piaţa externă, o cantitate de aproximativ 27 de tone. Şi în ceea ce priveşte unele dintre plantele medicinale, achiziţionarea este în plină desfăşurare. De altfel, atât pentru fructele de pădure, cât şi pentru plantele medicinale, Direcţia Silvică Bihor are amenajate spaţii special dotate pentru sortare, ambalare, congelare, iar la Ocolul Silvic Beiuş există un  modern depozit pentru fructele de pădure, permiţând păstrarea şi valorificarea acestor produse pe întreaga perioadă dintr-un an.

În fine, produsele piscicole, prin cele două păstrăvării, de la Chişcă şi Remeţi, se adaugă, prin valorificare, la cifra totală de afaceri a Direcţiei Silvice Bihor. În acest sens, în perioada ianuarie - iulie a.c. s-a valorificat o cantitate de 21 de tone de păstrăv, programul fiind, în acest an, de 32 de tone.