DSVSA Bihor demarează controale la produsele alimentare specifice sărbătorilor
Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor vor desfăşura, în perioada premergătoare Sfintelor Sărbători Pascale, ample verificări ale operatorilor economici din sectorul alimentar al judeţului Bihor, fiind vizate, în principal, unităţi din localităţile Oradea, Beiuş, Aleşd, Salonta şi Marghita.
Având în vedere cele constatate în anii anteriori, DSVSA atenţionează consumatorii să acorde o atenţie deosebită la cumpărarea produselor alimentare, în special cele specifice (ouă, carne de miel, cozonaci etc). Pe parcursul verificărilor, atenţia inspectorilor va fi îndreptată către operatorii alimentari ce desfăşoară activităţi de comercializare a cărnii (carmangerii şi măcelării) şi a altor produse alimentare specifice (peşte, ouă, laboratoare de patiserie, depozite alimentare). Potrivit Comunicatului instituţiei, este interzisă cu desăvârşire comercializarea stradală a alimentelor sau comercializarea ambulantă a acestora în spaţii deschise, improvizate, sau din mijloace de transport. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei şi confiscarea în întregime a cantităţii de alimente expise la vânzare. În situaţia unor suspiciuni, respectiv neconformităţi constatate, comsumatorii se pot adresa puntelor de permanenţă pe care DSVSA Bihor le instituie pe întreg judeţul. Programul de lucru în perioada 22-31 martie (Sărbătorile Pascale Catolice) şi, respectiv, 20 aprilie - 5 mai (Sărbătorile Pascale Ortodoxe) va fi între orele 8.00-16.00. Pentru zilele de sâmbătă şi duminică din cadrul acestor perioade (30 - 31 martie; 20 -21 aprilie; 27-28 aprilie şi respectiv şi 4-5 mai), respectiv pentru zilele libere de 1 - 3 mai se vor organiza următoarele puncte de permanenţă: Sediul DSVSA Bihor - centru de coordonare la nivel judeţean; Sediul CSVSA Oradea 1 din P-ţa Cetăţii - pentru Oradea, Sânmartin; Sediul CSVSA Aleşd - pentru zona Aleşd; Sediul CSVSA Marghita - pentru Marghita, Săcuieni şi Valea lui Mihai; Sediul CSVSA Beiuş - pentru Beiuş şi Ştei; Sediul CSVSA Salonta - pentru Salonta. Programul de activitate a acestor centre este de la 8.00 - 16.00 în zilele de sâmbătă, respectiv permanenţă la telefon, activitatea fiind asigurată de personalul de specialitate din cadrul CSVSA, CSVZ şi Siguranţa Alimentelor, care îşi desfăşoară activitatea în zonele pentru care se organizează centrul de permanenţă. În ceea ce priveşte autorizarea Centrelor temporare de sacrificare a mieilor, a fost avizat favorabil operatorul ADP SA Oradea - pentru Centrul de sacrificare temporară din Piaţa Ioşia, în funcţie de solicitări, lista acestor centre putând completată.
"Informăm pe această cale crescătorii de ovine şi caprine care doresc, în această perioadă, să comercializeze animale legat de obligaţiile minime care trebuie respectate. În primul rând, în vederea afluirii mieilor la centrele amenajate pentru sacrificare, acesţia trebuie să fie identificaţi prin crotaliere şi înregistraţi în baza de date. Animalele vor fi crotaliate cu crotalie dublă. De asemenea, înainte de transportul mieilor din exploataţia de origine, aceştia vor fi examinaţi obligatoriu de către medicul veterinar împuternicit de la CSVA de pe raza localităţii unde este înregistrată exploataţia de animale, în urma examinarii, medicul veterinar eliberând Certificatul sanitar veterinar, Documentul privind informaţiile referitoare la lanţul alimentar şi formularul de mişcare, acte sanitare veterinare care trebuie să însoţească animalele afluite la locurile amenajate pentru sacrificate" - precizează dr. Remus Ovidiu Moţoc, director executiv al DSVSA Bihor. Potrivit reprezentantului instituţiei, pe lângă aceste documente, comercianţii de animale trebuie să aibă asupra lor şi documentele de dovedire a proprieţăţii, iar mijloacele de transport animale trebuie să deţină autorizaţie sanitară veterinară - dacă transportul se face în regim prestare servicii, respectiv nu este nevoie de autorizaţie - dacă proprietarul animalelor este şi proprietarul mijlocului de transport, iar transportul se face pe distanţe scurte de până la 60 km. În toate cazurile mijloacele de transport trebuie să asigure condiţii minime de bunăstare a animalelor în timpul transportului. Este interzis transportul şi afluirea animalelor fără documentele menţionate anterior.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.