Ajutorul de stat reprezintă o plată compensatorie care acoperă cel mult 20% din pierderea de venit de 100% aferentă culturilor calamitate, aceasta fiind diferenţiată în funcţie de procentul de calamitare înscris în procesele verbale de constatare şi evaluare a pagubelor.

Ordonanţa care prevede instituirea schemei de ajutor de stat vizând acordarea de compensaţii producătorilor agricoli afectaţi grav de efectele secetei din perioada aprilie - septembrie 2015, a fost aprobată de Guvern. În cadrul schemei de ajutor sunt eligibili producătorii agricoli înregistraţi în evidenţele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului 2015, declaraţi de APIA, în urma controlului administrativ, eligibili pentru schema de plată unică pe suprafaţă aferentă anului 2015. Plata compensatorie se acordă diferenţiat, în funcţie de procentul de calamitare înscris în procesele verbale de constatare şi evaluare a pagubelor şi de categoria beneficiarului. Autorizarea beneficiarilor, a sumelor cuvenite, respectiv înregistrarea obligaţiilor de plată urmează să fie efecvtuate după primirea deciziei Comisiei Europene privind aprobarea acordării ajutorului de stat. La nivel naţional, suprafaţa terenurilor agricole afectate de secetă, în diverse stadii, se ridică la 1,6 milioane de hectare. După evaluările pe care le-au făcut Direcţiile agricole şi instituţiile care funcţionează în subordinea prefecturilor, de aceste despăgubiri vor putea beneficia aproape 173.500 de producători agricoli, din care circa 165.100 persoane fizice, respectiv 8.400 - persoane juridice. De precizat că valoarea despăgubirilor este de maxim 640 de milioane de lei. Reamintim că se acordă plăţi compensatorii pentru pierderile de venit survenite la: porumb boabe, floarea soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreţ, păşuni şi fâneţe, pentru aceste culturi suprafaţa pentru care se acordă ajutorul de stat, aferentă fiecărei culturi, neputând depăşi suprafaţa determinată în urma controlului administrativ al cererii unice de plată pentru anul 2015.  

Fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă şi care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate trebuie să depună la APIA, până la data de 30 noiembrie 2015, următoarele documente: copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului mandatat; copie a atestatului de producător, după caz; copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, precum şi copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului/reprezentantului legal; copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor; dovada coordonatelor bancare/trezorerie, după caz.

Documentele trebuie prezentate atât în copie, cât şi în original, în vederea certificării de reprezentantul APIA, prin înscrierea pe copie a sintagmei "conform cu originalul".