11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc” - Fă-ţi un obicei din a mulţumi
Anual, pe tot globul pământesc, la data de 11 ianuarie este sărbătorită Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Această sărbătoare a fost înfiinţată la iniţiativa UNESCO şi a Naţiunilor Unite în anul 1984. Este ziua în care poți să le arăți celor din jur cât de mult îi prețuiești și îi respecți.
Istoria acestei zile nu este cunoscută și nici cine este fondatorul. Se spune că este invenția unei companii de papetărie, care încerca să-și promoveze vânzarea felicitărilor pe care le crea. Oricare ar fi motivul, ideea de mulțumi, de a fi recunoscător, trebuie sărbătorită. Și ar fi minunat dacă în fiecare zi ne-am aduce aminte să fim cât mai recunoscători, să le mulțumim tuturor celor care ne fac ziua mai frumoasă, tuturor celor care ne ajută, care contribuie, direct sau poate indirect, la un lucru care ne aduce bucuria, liniștea, fericirea.
Este ziua în care ar trebui să uităm să iubim în fugă şi să ne bucurăm pe apucate și să avem răgazul de a mulțumi vieții pentru bucuriile și necazurile primite.
„Mulțumesc” este un cuvânt atât de simplu, dar care atunci când este spus din suflet le poate lumina ziua celor care simt că sunt apreciați, care au făcut un gest ce a schimbat sau va schimba în bine viața altor persoane. Acest cuvânt simplu le aduce beneficii și celor care îl rostesc din inimă, sincer, fără a avea alte așteptări, celor care îl rostesc atunci când sunt recunoscători, celor care apreciază ajutorul sau gestul altora. În limba română, cuvântul „mulțumesc” are o istorie frumoasă, o poveste ce reflectă valorile sale: recunoștință, prețuire, respect și comuniune. Nimic nu este mai onorabil decât o inimă recunoscătoare. „Să fim recunoscători oamenilor care ne fac fericiți. Ei sunt grădinarii amabili care fac că sufletele noastre să înflorească”, afirma Marcel Proust.
După unii, cuvântul „mulțumesc” în limba română a provenit dintr-o hipercorectitudine fonetică. Se spune că la baza sa a stat urarea „La mulți ani!”. Această urare atât de cunoscută a devenit în timp prescurtată în „mulțan”, mai ales în zona Ardealului. „Mulțan” a devenit „a mulțăni”, care în timp a evoluat în „a mulțămi”.
Mai există o variantă a formării cuvântului „mulțumesc!”. Se spune că acesta ar fi fost format la origine din cuvintele „mult” și „a uni”, fapt ce a creat structura „mult-unesc”-legătura dintre doi oameni și unirea cu Dumnezeu. Ambele povești, probabil, ascund sâmburele lor de adevăr, dar este de netăgăduit faptul că „mulțumesc”, în forma sa actuală, transmite sentimente puternice de recunoștință și de unitate.
Efectul magic al acestui cuvânt este ca o doctorie pentru suflet, el ne tratează de „nemulţumirea cronică” şi ne redă confortul emoţional. În plus, ţine să consolideze relaţiile interumane. Se spune că mulţumesc înseamnă „să-ţi dai seama că celălalt există cu adevărat”. După Charles Schwab: „Poți scoate ce-i mai bun dintr-un om doar arătându-i apreciere și încurajare”.
Ca urmare, această sărbătoare este o ocazie minunată de a ne arăta recunoștința și aprecierea față de oamenii din jurul nostru. Pentru aceasta nu trebuie decât să spunem cuvântul magic „Mulțumesc!”. Deși acest cuvânt ar trebui să fie folosit des, Ziua Internațională a Cuvântului „Mulțumesc” ne provoacă să îl folosim cu mai multă dragoste și cu mai mult respect, pentru a spori binele și fericirea în societatea noastră. De asemenea, în această zi îi putem învăța pe copii cum ar trebui să-și exprime cât mai frumos recunoștința față de părinți, dascăli și prieteni.
Cum se spune „mulțumesc” în alte limbi? În germană – Danke; italiană – Grazie; engleză – Thank you; franceză – Merci; Maghiară – Köszönöm szépen; filandeză – Kiitos etc. Când ți se spune „mulțumesc” este bine să răspunzi astfel: cu plăcere; nu ai pentru ce; pentru nimic; cu drag; și eu îți mulțumesc!
„Fă-ți un obicei din a mulțumi, pentru a-ți exprima aprecierea, sincer și fără așteptări. Apreciază-i cu adevărat pe cei din jurul tău și vei vedea că nu ești singur. Apreciază cu adevărat viața și vei descoperi că ai mai mult de atât”, spunea Ralph Marston. Şi medicii ne îndeamnă să spunem mulţumesc cât mai des, deoarece organismul uman emană hormonul fericirii la auzul acestui cuvânt. Conform Efeseni 5:20: „Mulţumiţi totdeauna lui Dumnezeu Tatăl pentru toate lucrurile în Numele Domnului nostru Iisus Hristos”; să le mulțumim părinților pentru că ne-au dat viață, prietenilor care ne sunt alături la bine și la greu, celor care ne-au făcut să plângem și ne-au rănit, dar și celor care ne luminează existența. Astăzi, mulțumește oricui simți nevoia să îi mulțumești! Oriunde te-ai afla, în orice limbă, oricui simți, mulțumește! Mulțumindu-le lor, de fapt îți mulțumești ție pentru bunele alegeri pe care le-ai făcut și îți înfrumusețezi propria viață!
Ioan HASAS
Comentarii
Nu există nici un comentariu.