*Conform Hotărîrii nr. 661 din 12 iulie 2001, certificatul de producător constituie actul doveditor al provenienţei produselor agroalimentare pe baza căruia acestea pot fi comercializate în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri stabilite de consiliile locale * Guvernul a stabilit noi măsuri menite a întări ordinea şi disciplina comercială în pieţele agroalimentare Potrivit HG nr. 1334/din 19 august 2004, privind modificarea şi completarea unor hotărâri ale Guvernului în vederea întăririi ordinii şi disciplinei comerciale în pieţele agroalimentare (publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 814 din 3 septembrie 2004)", certificatul de producător trebuie să cuprindă informaţii şi date privind: a) temeiul eliberării certificatului; b) numele şi prenumele titularului şi ale membrilor din gospodăria titularului; c) denumirea produselor, producţiile estimate şi cantităţile destinate comercializării. Normele legale stabilesc că solicitarea producătorului va fi verificată cu privire la deţinerea suprafeţelor de teren ori a animalelor, atât pe baza datelor din registrul agricol, cât şi în teren. De asemenea, verificarea trebuie să stabilească existenţa produselor, estimarea producţiilor şi a cantităţilor destinate comercializării pentru care se propune eliberarea certificatului de producător. Hotărîrea 661/2001 prevede că acest certificatul de producător se identifică prin numărul de ordine, care începe cu 0001 în cadrul fiecărei serii, şi prin numărul de înregistrare a cererii, el urmând a fi vizat trimestrial, prin aplicarea ştampilei şi semnăturii primarului, în spaţiul corespunzător perioadei pentru care se solicită această operaţiune. Modificarea adusă de recenta Hotărîre de Guvern stabileşte că, la solicitarea titularului certificatului de producător, secretarul unităţii administrativ-teritoriale este obligat să elibereze un număr de copii ale certificatului de producător egal cu numărul membrilor din gospodăria titularului, copiile urmând a fi atestate pentru conformitate prin formula ?conform cu originalul?, urmată de semnătura olografă a secretarului şi de ştampila primăriei. Pentru eliberarea de copii de pe certificatul de producător nu se percep taxe. Talonul de identificare, la vedere! Accesul producătorilor în piaţă, închirierea de mese şi cântare se fac numai pe baza certificatului de producător în original sau în copie, eliberat în conformitate cu cele menţionate mai sus. La data închirierii locului de vânzare, administratorul pieţei este obligat să înscrie în registrul de evidenţă special înfiinţat datele de identificare a persoanelor fizice sau juridice care au închiriat locul de vânzare, cantitatea estimată a fi comercializată, precum şi data, seria şi numărul chitanţei care atestă plata chiriei. La data închirierii locului de vânzare, administratorul pieţei va afişa în mod vizibil, la fiecare punct de vânzare, talonul de identificare a producătorului agricol sau, după caz, a comerciantului persoană juridică. Mai mult, talonul de identificare va trebui să cuprindă următoarele date: * numele şi prenumele producătorului agricol sau denumirea comerciantului, după caz * seria şi numărul certificatului de producător sau, după caz, codul unic de identificare a comerciantului *denumirea produselor şi localitatea de origine a acestora.