Potrivit Legii nr. 218/2012, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 783/21 noiembrie, statul va subvenţiona total dobânzile pentru creditele acordate întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), iar valoarea creditelor va putea fi de aproape patru ori mai mare decât în prezent.

Subvenţionarea totală a dobânzilor

Noile prevederi legale operează şi o serie de schimbări în ceea ce priveşte implementarea Programului Kogalniceanu. Astfel, actul normativ stabileste ca statul va subvenţiona total dobânzile pentru creditele acordate IMM-urilor, în conditiile în care, în prezent, dobânzile erau subvenţionate parţial. Mai mult,  a fost majorată valoarea maximă a creditului pe care un IMM îl poate accesa pe an - de la 125.000 lei la 400.000 de lei/IMM/an. În consecinţă, va creşte şi valoarea garanţiei creditului (garanţia este asigurată de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii - FNGCIMM). Mai precis, FNGCIMM va garanta maximum 80%, dar nu mai mult de 320.000 lei din din valoarea creditului, în prezent suma maximă fiind 100.000 lei. De asemenea, linia de credit cu dobândă subvenţionată şi/sau cu garanţie de stat este de maximum un an, iar perioada de rambursare a creditelor va fi stabilită de instituţia de credit care a acordat creditul, conform normelor interne ale acesteia. Până acum, nu banca, ci legea stabilea perioada de rambursare, adică maximum un an de la data acordrii liniei de credit.  

Ipotecă in favoarea statului

 Potrivit prevederilor Legii nr. 218/2012, beneficiarul programului se obligă să constituie, în favoarea statului, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, o ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la instituţia de credit finanţatoare, ipotecă ce va fi valabilă până la stingerea creanţelor datorate de beneficiar în baza contractului de garantare, în limita liniei de credit contractate. Această obligaţie era cuprinsă şi în OUG nr. 60/2011, însă ipoteca era numită garanţie reală mobiliară-gaj. Noutatea intrădusă de actul normativ este faptul că statul român dispune de sumele aflate în cont, iar instituţia de credit finanţatoare va urma instrucţiunile fără a solicita consimţământul beneficiarului. Această libertate va avea la bază o convenţie încheiata între instituţia de credit finanţatoare, beneficiarul programului şi statul român, prin MFP - FNGCIMM. În acest an, IMM-urile vor putea accesa linia de credit prin intermediul a 13 instituţii bancare partenere în cadrul Programului Mihail Kogălniceanu:  BRD Groupe Societe Generale, Banca Comercială Carpatica, CEC Bank, OTP Bank, Garanti Bank, Bancpost, ProCredit,  Banca Transilvania, Alpha Bank România, UniCredit Ţiriac Bank, Banca Comercială Româna, Libra Internet Bank, Piraeus Bank. O ultimă precizare: prevederile Legii nr. 218/2012 intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial, adică la 24 noiembrie.