La Premagro Oradea, privatizarea dă târcoale
* APAPS solicită date pentru dosar
Directorul S.C. PREMAGRO S.A. Oradea, ing. Ionel Beldie, ne-a privit, oarecum circumspect, încercând să "desluşească" sensul întrebării: "Ce vânt mai bate, la PREMAGRO?" "Nu bate vântul, este cald" - vine răspunsul... "Vântul privatizării, domnule director!" - îl provocăm. "A, păi... dacă vrem să fim în capitalism, trebuie să ne privatizăm! Momentan, aşteptăm privatizarea, iar cei de la APAPS ne tot solicită date, cam de două luni, iar acum urmează să mai furnizăm ceva informaţii, în vederea definitivării dosarului de privatizare".
Aşteptările la care se referea dl Ionel Beldie au intrat, de această dată, pe o altă... turnantă, întrucât Guvernul a mandatat Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (A.P.A.P.S.) să înceapă procedurile de privatizare a 19 societăţi comerciale incluse în Programul PSAL II. S.C. PREMAGRO S.A. Oradea face parte din această listă a celor 19. Iar privatizarea aşteptată de către cei de la PREMAGRO se va face prin vânzarea pachetului majoritar de acţiuni, către un investitor strategic sau consorţiu de investitori, pe baza negocierilor cu oferte finale. Cât priveşte PREMAGRO Oradea, A.P.A.P.S. deţine 98,5% din pachetul de acţiuni.
Cu aceeaşi circumspecţie, dl director Ionel Beldie ne-a oferit câteva date asupra prezentului - ca activitate a societăţii comerciale, activitate care a ajuns să se desfăşoare doar într-o singură hală de producţie, spaţiu nou amenajat, societate comercială care mai are doar 280 de salariaţi, de la 3.000, în anul 1990.
Vremurile, după 1990, au adus, cu fiecare an, provocări mai mult sau mai puţin înţelese, ca eficienţă managerială, ca mentalitate, pe fondul general al degringoladei economiei româneşti. Nici PREMAGRO nu a scăpat de aceste capcane, iar privatizarea ce este aşteptată, aici, să se înfăptuiască deschide noi porţi ale speranţei. De mai bine! Acum, de pildă, capacităţile de producţie destul de restrânse acoperă comenzile pentru contractele cu "orizont" de înfăptuire în 30-60 de zile, sunt - ni s-a spus - şi contracte pe întregul an, s-au alocat şi fonduri de 15 miliarde de lei pentru investiţiile prevăzute pentru anul în curs. Deja s-au cheltuit aproximativ 6 miliarde de lei în lucrări de modernizări utilaje şi amenajări ale sectoarelor de producţie. Ca producţie, PREMAGRO realizează, cu precădere, flanşe forjate (95% pentru export), maşini agricole, role pentru minerit.
Examenul însemnând privatizarea atât de mult aşteptată - unde pionul principal este APAPS - urmează, în curând, şi la PREMAGRO Oradea, să aducă schimbarea... Iar la finalul dialogului nostru cu dl Ionel Beldie, zâmbetul directorului a fost, parcă, semnul înţelegerii că noi nu suspectăm pe nimeni despre ce este şi ce va fi să fie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.