Scopul ajutorului îl reprezintă acordarea unui sprijin financiar deţinătorilor publici şi privaţi de terenuri agricole/neagricole şi formelor asociative ale acestora pentru împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite.

Ministerul Agriculturii a postat pe propriul site o variantă actualizată, care necesită însă validare, a Ghidului solicitantului aferent schemei de ajutor de stat “Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, aferentă Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, submăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite”, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Beneficiarii schemei sunt deţinătorii publici de teren agricol şi neagricol, aici fiind incluse unităţile administrativ teritoriale de nivel LAU 2 (comune, oraşe, municipii) şi alte persoane juridice de drept public. De asemenea, pot nbeneficia de schema de sprijin şi deţinătorii privaţi de teren agricol şi neagricol şi formele asociative ale acestora, categorie în care sunt incluse persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, societăţile comerciale, asociaţiile şi fundaţiile, alte persoane juridice de drept privat, precum şi formele asociative ale acestora.

Pentru a beneficia de ajutorul financiar, solicitanţii trebuie să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate. Concret, solicitantul trebuie să facă dovada deţinerii de teren agricol şi/sau neagricol eligibil pentru împădurire. Potrivit prevederilor legale, terenul agricol eligibil destinat împăduririi reprezintă o suprafaţă de teren din categoriile de folosinţă teren arabil, culturi permanente şi pajişti permanente, care au fost folosite în scopuri agricole pe parcursul ultimilor 2 ani, teren care trebuie să fi fost declarat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în urmă cu cel puţin 2 ani (sa acopere minimum 2 campanii integrale de primire a cererilor unice de plată pe suprafaţă),  si pentru care să fi fost respectate  standardele de eco-conditionalitate (GAEC/SMR) relevante. În ceea ce priveşte terenul neagricol eligibil destinat împăduririi reprezină o suprafaţă de teren care nu este utilizată în scop agricol (inclusă, însă, în blocurile fizice identificate in LPIS - Land Parcel Identification System) sau care are utilizare agricolă şi are categoriile de folosinţă teren arabil, culturi permanente şi pajişti permanente, fiind identificată în LPIS, dar pentru care nu a fost asigurat un nivel minim de întreţinere prin respectarea standardelor de eco-condiţionalitate relevante pe parcursul ultimilor 2 ani (să acopere minimum 2 campanii integrale de primire a cererilor unice de plată pe suprafaţă). Categoria terenului propus pentru împădurire (agricol/neagricol) - conform cerinţelor schemei de ajutor de stat se stabileşte în IPA Online, anterior întocmirii proiectului tehnic de împădurire, la emiterea Notei de constatare.

Sprijinul finaniciar, acordat ca valoare fixă, este reprezentat de costuri standard pe hectar pentru împădurirea de terenuri agricole şi neagricole, sub forma a doua prime, astfel: prima de înfiinţare a plantaţiilor forestiere, care acoperă şi costurile de elaborare a proiectului tehnic de împădurire (denumită Prima 1); prima anuală, pentru o perioadă de 12 ani, pentru acoperirea costurilor de întreţinere şi îngrijire a plantaţiei forestiere şi pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi (denumită Prima 2). Intensitatea sprijinului public nerambursabil acordat în baza Schemei de ajutor este de 100% din total costuri eligibile, fără a se depăşi valoarea maximă a sprijinului public pentru o cerere de sprijin.