Conform criteriilor stabilte prin Ordinul nr. 724/29 iulie 2013, produsul tradiţional trebuie în primul rând să fie fabricat pe teritoriul României, nu trebuie să fie obţinut în mod industrial, să nu conţină aditivi alimentari, iar procesul tehnologic şi modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradiţională, cu o reţetă transmisă din generaţii.

Ordinul nr. 724/29 iulie 2013 privind atestarea produselor tradiţionale, un act comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătăţii şi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a modificat reglementările din anul 2004, prin care se atestează un produs tradiţional românesc. Produsul tradiţional românesc atestat trebuie să fie produs alimentar fabricat pe teritoriul României, cu materie primă locală, care nu are în compoziţia sa aditivi alimentari şi este fabricat după o reţetă tradiţională. De asemenea, modul de producţie şi de prelucrare, precum şi procedeul tehnologic trebuie să fie tradiţionale şi să se distingă de alt produse similare, din aceeaşi categorie. Dacă tradiţionalitatea se datorează doar provenienţei sau originii geografice şi aplicării unei inovaţii tehnologice, produsul nu este acceptat în această categorie. O altă regulă ce trebuie respectată este prezentarea unor date, înscrisuri şi referinţe bibliografice cu referire la vechimea produsului. Astfel va fi demonstrată transmiterea unei tradiţii de la o generaţie la alta, din care să rezulte legătura istorică a produsului tradiţional cu locul de producţie. Se poate anexa şi o declaraţie de notorietate din partea unei asociaţii locale a producătorilor de produse tradiţionale. Toate aceste detalii se trec în Caietul de sarcini, în care se precizează, un nume al produsului, care trebuie să fie unic, descrierea caracteristicilor acestuia, a materiilor prime şi provenienţei lor (în detaliu), ingredientelor, dar şi a metodei propriu zise de producţie, specific locală, autentică şi invariabilă, date despre ambalare şi specificul produsului finit, cerinţele minime şi procedurile de verificare şi control al traditionalităţii produsului, capacitatea de producţie realizată, date referitoare la vechimea produsului. Odată îndeplinite condiţiile cerute, produsul se înregistrează în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale (RNPT), administrat de Direcţia Generală Industrie Alimentară, din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Producătorii acestor produse tradiţionale vor fi controlaţi de trei instituţii - Direcţia Agricolă, Direcţia de Sănătate Publică şi Protecţia Consumatorului, fiecare cu atribuţiile specifice, urmând ca ANSVSA să îşi exercite rolul faţă de siguranţa alimentară. Reamintim că Direcţiile Agricole judeţene oferă informaţii utile celor care doresc să înregistreze un produs în Registrul naţional al produselor tradiţionale, analizează cererea şi caietul de sarcini şi verifică la faţa locului realitatea datelor înscrise în caietul de sarcini, oferind, totodată, şi consultanţă pentru întocmirea caietului de sarcini. Conform legii, la locul de comercializare a produselor traditionale sunt obligatorii afisarea fotocopiilor atestatelor de inregistrare in RNPT. n cazul in care autoritatile vor constata nereguli, atestatul de produs traditional va fi anulat si va fi retras logoul, iar produsul va fi radiat din registru. O ultimă precizare: până la finele anului trecut, Ministerul Agriculturii a atestat circa 480 de produse tradiționale.