MADR: Submăsura 8.1 - Condiţii de eligibilitate
Submăsura 8.1 - "Sprijin pentru împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite" din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) are ca obiectiv creşterea suprafeţei ocupate de păduri la nivel naţional prin promovarea împăduririi suprafeţelor agricole şi neagricole.
Potriviti Ghidului de finanţare, sprijinul acordat acoperă costurile legate de:
lucrările de înfiinţare a plantaţiei, inclusiv costurile cu realizarea proiectului tehnic de împădurire; întreţinerea plantaţiilor pe o perioadă de maximum 6 ani până la închiderea stării de masiv; efectuarea a două lucrări de îngrijire a arboretelor după închiderea stării de masiv; acoperirea pierderilor de venit agricol pentru o perioada de 12 ani pentru suprafaţa împădurită. Lucrările de împădurire până la atingerea stării de masiv (maximum primii 6 ani) se execută în baza unui proiect tehnic care trebuie să respecte Normele tehnice nr.1 (în cazul realizării de trupuri de pădure) sau Normele tehnice nr. 2 - în cazul realizării de perdele forestiere de protecţie, elaborat de persoane fizice sau persoane juridice de specialitate atestate de Autoritatea naţională în domeniul silviculturii pentru proiectarea si/sau executarea lucrărilor de îmbunătăţiri funciare din domeniul silvic. Formulele şi schemele de împădurire vor lua în considerare numai speciile forestiere din listele speciilor forestiere de arbori şi arbuşti utilizate în lucrările de împăduriri, iar materialul forestier utilizat la lucrări trebuie să respecte prevederile legale în vigoare referitoare la producerea, comercializarea şi importul materialelor forestiere de reproducere. Lucrările de înfiinţare a plantaţiilor forestiere se vor realiza în maximum 2 ani de la data semnării contractului de finanţare.
Terenurile eligibile sunt cele agricole şi cele neagricole (conform definiţiilor prevăzute de fişa tehnică a măsurii) situate pe întreg teritoriul naţional, suprafaţa terenului propus pentru împădurire în vederea realizării de perdele forestiere de protectie fiind de cel puţin 0,5 ha, iar suprafaţa compactă minimă împădurită - de cel puţin 0,1 ha. De asemenea, suprafata terenului propus pentru împădurire în vederea realizării de trupuri de pădure va fi de cel puţin 1 ha, iar suprafaţa compactă minimă împădurită va fi de cel putin 0,5 ha. Persoanele juridice aflate în dificultate, aşa cum sunt definite conform prevederilor Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru salvarea şi restructurare a întreprinderilor nefinanciare, aflate în dificultate nu sunt eligibile. Proiectele de împădurire pe terenurile aflate în siturile Natura 2000 trebuie să corespundă obiectivelor stabilite pentru aceste zone, fiind însoţite de Acord de mediu/Aviz Natura 2000.
Solicitanţii vor primi sprijin pentru împădurirea terenurilor agricole şi neagricole, constînd în două tipuri de prime acordate: Prima de înfiinţare a plantaţiilor forestiere - Prima 1, care acoperă şi costurile de realizare a proiectului tehnic de împădurire; Prima anuală acordată pe unitatea de suprafaţă - Prima 2, pentru o perioada de 12 ani, pentru acoperirea costurilor de întreţinere şi îngrijire a plantaţiei forestiere şi pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi. Deţinătorii de terenuri agricole şi neagricole proprietate a statului şi cei de terenuri agricole şi neagricole proprietate a unităţilor administrativ teritoriale (UAT) sau asociaţii ale acestora, beneficiază numai de sprijinul acordat în baza Primei 1. Numai deţinătorii de terenuri agricole, încadraţi în categoria fermierilor activi la momentul depunerii aplicaţiei pot beneficia de compensaţii pentru acoperirea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi terenurilor (componentă a Primei 2). Beneficiarii sprijinului sunt deţinătorii publici şi privaţi de teren agricol şi neagricol şi formele asociative ale acestora.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.