Obligația de a transmite anumite date Fiscului revine utilizatorilor aparatelor de marcat electronice fiscale și este inclusă în HG nr. 804/2017, în timp ce procedura efectivă de transmitere a informațiilor a fost aprobată prin intermediul Ordinului ANAF nr. 627/2018, în vigoare din 19 martie.

Din vara acestui an, firmele care folosesc aparate de marcat cu jurnal electronic, vor fi obligate să transmită Fiscului, lunar, anumite date. Mai precis - informaţii din bonul fiscal sau informații referitoare la pornirea/oprirea aparatului de marcat electronic fiscal. Concret, utilizatorii caselor de marcat cu jurnal electronic vor avea obligația de a transmite Fiscului, până la data de 20 a lunii pentru luna anterioară, următoarele date: datele din bonul fiscal; datele din raportul fiscal de închidere zilnică; informaţii referitoare la pornirea/oprirea aparatului de marcat electronic fiscal, încetarea funcţionării acestuia în urma unor evenimente de tipul lipsa curentului electric sau întreruperea conexiunii la internet, precum şi cu privire la repunerea în funcţiune/reconectarea aparatului.

Transmiterea datelor se va realiza în trei pași, după cum urmează: fișierele XML, semnate folosind certificatul digital al aparatului de marcat electronic fiscal, vor fi exportate de pe aparatul de marcat electronic fiscal pe un mediu de stocare extern; prin intermediul programului de asistență pus la dispoziţie pe portalul ANAF, fișierele XML vor fi validate și atașate unui fișier PDF; fișierul PDF cu XML atașat, semnat cu certificat digital calificat, va fi comunicat organului fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanță. În ceea ce priveşte termenul de raportare, potrivit HG nr. 804/2017, obligația se va aplica începând cu 1 august 2018, ceea ce înseamnă că primul termen va fi 20 septembrie 2018, pentru datele aferente lunii august. În ceea ce îi priveşte operatorii economici care dețin mai multe dispozitive fiscale decât cele folosite în activitatea curentă, legea a prevăzut introducerea "declarației privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate". Aparatele de marcat electronice fiscale neuitilizate reprezintă, în înţelesul legii, acele aparate care nu au fost utilizate în nicio zi din perioada de raportare. În acest caz, declarația completată, semnată cu certificat digital calificat, se va transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță. Reamintim că, potrivit ultimelor modificări privind calendarul înlocuirii caselor de marcat cu jurnal tipărit cu casele de marcat cu jurnal electronic, de la 1 iunie 2018, marii contribuabili și contribuabilii mijlocii vor trebui să folosească numai aparate de marcat cu jurnal electronic, urmând ca, începând cu data de 1 august 2018, obligația să se aplice și contribuabililor mici.