Potrivit unui proiect de act normativ lansat de MFP, calendarul schimbării caselor de marcat va suporta o nouă modificare. Concret, trecerea la noile case de marcat cu jurnal electronic va avea un termen unic, decalat faţă de pragurile stabilite la finalul anului trecut - 1 mai 2018.

Noul termen avansat de Finanțe reprezintă o amânare pentru companiile mari și mijlocii, care au ca termene, la acest moment, datele de 1 ianuarie 2018, respectiv 1 aprilie 2018, în timp ce pentru firmele mici documentul aduce o devansare a termenului, fixat actualmente pentru 1 august 2018. Astfel, printr-un Proiect de ordonanță publicat joi în dezbatere publică, Finanțele propun ca toate firmele care utilizează case de marcat să utilizeze aparate cu jurnal electronic de la aceeași dată. Astfel, comercianţii vor primi noi termene pentru înlocuirea actualelor aparate, în condiţiile în care, potrivit prevederilor în vigoare, marii contribuabili ar trebui să facă acest lucru până cel târziu la 1 ianuarie 2018, contribuabilii mijlocii până la 1 aprilie 2018, iar cei mici până la 1 august 2018. Nici interdicția de a mai comercializa aparate de marcat cu rolă jurnal, programată să se aplice din 1 octombrie 2017, nu va mai intra în vigoare la această dată, astfel că aceste case cu jurnal pe suport de hârtie vor mai putea fi vândute pentru câteva luni suplimentare. Renunțarea la înlocuirea etapizată, pe categorii de firme, a caselor de marcat cu jurnal pe hârtie cu unele cu jurnal electronic, măsură care ar ajuta la combaterea evaziunii fiscale, a fost determinată de întârzierile de aproximativ trei luni înregistrate în prezent de autorități în ce privește calendarul de implementare, este explicat în nota de fundamentare anexată documentului lansat spre consultare publică.

Reamintim că obligativitatea utilizării de aparate de marcat cu jurnal electronic de către operatorii economici şi eliminarea treptată a aparatelor de marcat cu rolă jurnal a fost introdusă prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2014. Ulterior, în noiembrie 2015, actul normativ a fost aprobat prin Legea nr. 267/2015, care stabileşte că operatorii economici care încasează integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct de către populaţie sunt obligaţi să utilizeze case de marcat electronice fiscale.