Modificările aduse Normelor de aplicare a Codului Fiscal vin ca urmare a schimbărilor aduse anul trecut legislaţiei fiscale prin OUG nr. 102/2013 şi OUG nr. 111/2013.

Veniturile neimpozabile

Astfel, au fost actualizate prevederile privind veniturile neimpozabile, având în vedere ca din acest an noi venituri sunt încadrate în categoria celor neimpozabile la calculul impozitului pe profit. Potrivit documentului, dividendele sunt considerate venituri neimpozabile, însă pentru ca un contribuabil să beneficieze de aceasta prevedere trebuie să deţină o serie de documente. Astfel, normele stabilesc că pentru dividendele primite de la o persoană juridică străină plătitoare de impozit pe profit, situată într-un stat terţ, cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri, persoana juridică română care primeste dividenele trebuie să deţină: certificat de atestare a rezidenţei fiscale a persoanei juridice strâine, emis de autoritatea competentă din statul terţ al cărui rezident fiscal este; declaraţia pe propria răspundere a persoanei juridice străine din care să rezulte că aceasta este plătitoare de impozit pe profit sau a unui impozit similar impozitului pe profit în statul terţ respectiv; documente prin care să facă dovada îndeplinirii condiţiei de deţinere, pe o perioadă neîntreruptă de un an, a minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice care distribuie dividende. De asemenea, normele de aplicare a Codului fiscal cuprind exemple concrete de scădere din impozitul pe profit a cheltuielilor reprezentând sponsorizarea, în condiţiile în care sponsorizările au un nou regim fiscal, valabil din 1 ianuarie 2014.

Sistemul TVA la încasare

Reamintim că, de la începutul acestui an, firmele care obţin venituri din dividende vor fi taxate cu 16%, dacă nu se respecta unele condiţii. Potrivit normelor, pentru dividendele distribuite şi neplătite până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plăteşte până la data de 25 ianuarie a anului următor. În schimb, pentru dividendele distribuite şi plătite până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plăteşte până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul. În acelaşi timp, normele clarifică anumite aspecte referitoare la noul regim al microîntreprinderilor aplicabil din 1 ianuarie 2014 şi la sistemul TVA la încasare. Mai exact, din acest an pot plăti impozit pe venitul microîntreprinderilor şi firmele care realizează venituri din consultanţă şi management în proporţie de maximum 20% din veniturile totale. Normele de aplicare stipulează că această condiţie trebuie verificată pentru anul fiscal 2014 pe baza veniturilor realizate de contribuabil în 2013. În ceea ce priveşte sistemul TVA la încasare, în normele de aplicare se precizează că dacă o persoană optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare (întrucât sistemul a devenit opţional de la 1 ianuarie 2014), atunci trebuie să aplice sistemul pentru toate operaţiunile realizate, cu excepţia operaţiunilor care nu au locul livrării/prestării în România. În plus, pe facturile emise de persoanele care aplică sistemul TVA la încasare este obligatorie menţiunea "TVA la încasare". Precizăm că HG nr. 77/2014 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 108 din 12 februarie 2013.