O nouă investiţie pentru Direcţia Apelor Crişuri - Peste 5 milioane de lei în lucrări de amenajare a Văii Nimăieşti
Încă din anul 2000 se discuta despre alocarea de fonduri necesare unor lucrări hidrotehnice destinate amenajării Văii Nimăieşti. Cum şi priorităţile îşi au o anumită eşalonare, iată că, după 9 ani de aşteptare, proiectul vizând Valea Nimăieşti a primit acum "undă verde" şi poate fi pus în operă.
Pentru statistică şi istoria locurilor, data de 17 august 2009 reprezintă momentul predării amplasamentului de pe Valea Nimăieşti constructorilor. Astfel, Direcţia Apelor Crişuiri, în calitate de beneficiar al investiţiei, şi proiectanţii au predat constructorului - S.C. Gavella SRL Oradea - amplasamentul Valea Nimăieşti, pe raza municipiului Beiuş, aici unde vor începe lucrările hidrotehnice de amenajare.
Ca detalii orientative, Valea Nimăieşti porneşte de la poalele estice ale Munţilor Vlădeasa, de la altitudinea de 1.440 de metri şi se varsă în râul Crişul Negru, în dreptul localităţii Beiuş. Valea Nimăieşti străbate localităţile Budureasa, Burda, Pociovelişte, Curăţele, Nimăieşti. "Viiturile pe Valea Nimăieşti au afectat, în ultimii ani, case şi anexe gospodăreşti de pe raza comunelor Budureasa şi Curăţele, cât şi o parte din municipiul Beiuş. De asemenea, viiturile au provocat eroziuni albiei, malurilor, dar şi deteriorarea lucrărilor hidrotehnice existente", a explicat dl ing. Viorel Iuhas, director coordonator la Direcţia Apelor Crişuri. De altfel, aceste detalii prezentate de către dl Viorel Iuhas se regăsesc printre argumentele care au însoţit propunerile de alocare a fondurilor necesare începerii acestei investiţii pe Valea Nimăieşti.
Acum, o astfel de investiţie se află la început de drum. Fondurile alocate de la bugetul de stat se vor derula prin Administraţia Naţională "Apele Române". Valoarea totală a investiţiei pe Valea Nimăieşti este de 5.338.630 de lei. Cum remarca directorul coordonator al Direcţiei Apelor Crişuri, de la confluenţa cu Crişul Negru, tronsonul cu lungumea de 1,6 km, în municipiul Beiuş, se caracterizează prin existenţa unor lucrări de apărare împotriva inundaţiilor pe ambele maluri parţial degradate şi a cinci praguri de fund parţial distruse. "Prin complexele lucrări de consolidare care se vor executa, se vor diminua efectele negative ale viiturilor, normalizându-se cursul apei, iar materialele utilizate de constructor, conform proiectului, nu vor fi surse de poluare a mediului înconjurător", a concluzionat dl Viorel Iuhas. Investiţia de pe Valea Nimăieşti are ca termen de finalizare anul 2013.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.