Ajutoarele de minimis se plătesc beneficiarilor, într-o singură tranşă anuală aferentă anului de cerere, valoarea subvenției care  se acordă beneficiarilor fiind de 1leu/kg lână comercializată.   

Crescătorii de ovine care sunt înscriși în Programul de ajutor de minimis pentru subvenția la lână, un leu pentru kilogramul de lână comercializată, trebuie să depună documente justificative la Direcțiile agricole județene până la termenul limită de 1 septembrie 2018. Conform prevederilor HG nr. 418/2018 pentru modificarea HG nr. 500/2017 privind aprobarea schemei " Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii", termenul până la care crescătorii de ovine au obligația să depună la DAJ documentele justificative care să ateste comercializarea producției de lână obținute este 01 septembrie 2018! Pot fi beneficiari ai ajutorului: crescători de ovine, persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil până la data plăţii ajutorului de minimis; crescători de ovine, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare; crescători de ovine, persoane juridice. În ceea ce priveşte criteriile de eligibilitate, acestea sunt următoarele: să dețină o exploataţie înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor, astfel cum e prevăzut în Norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările şi completările ulterioare; să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului către un centru de colectare a lânii sau o unitate de procesare a lânii. Bugetul alocat pentru plata acestei subvenții este de 36.000 mii lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2018.

În ceea ce priveşte documentele necesare, crescătorii de ovine trebuie să depună la Direcțiile agricole județene o cerere de înscriere în Program prin care solicită înregistrarea în Registrul unic pentru accesarea Programului de susținere a crescătorilor de ovine și caprine pentru comercializarea lânii, însoţită de următoarele documente: copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal; copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, după caz în cazul persoanelor juridice, precum şi copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului persoană fizică, după caz; dovadă cont activ bancă/trezorerie; declarație pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa nr.2; document care atestă că exploatațiile de ovine sunt identificate şi înregistrate în RNE până la data depunerii cererii de înscriere în Program, eliberat de operatorul Sistemului naţional de identificare şi înregistrare a animalelor - SNIIA. De precizat în încgeiere că această cerere trebuie să cuprindă efectivul de animale deținut și cantitatea de lână estimată a se comercializa, în anul de cerere.