Potrivit AFIR, termenul de evaluare a proiectelor este, după caz, de maxim 20 de zile lucrătoare pentru evaluarea lunară, respectiv 50 de zile lucrătoare pentru cea trimestrială, de la sfârşitul lunii/ trimestrului respectiv. Termenul se poate prelungi cu 10 zile lucrătoare dacă sunt în evaluare proiecte pe două sau mai multe submăsuri.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că a modificat Regulamentul de selecție a proiectelor finanțate prin PNDR 2020. Modificările au fost efectuate în contextul nevoii permanente de adaptare a procedurilor de lucru la dinamica observată în procesul de implementare efectivă a Programului. Față de perioada anterioară, vor fi acceptate pentru depunere doar proiectele cu punctaj estimat (evaluare prescoring) mai mare sau egal decât pragul de calitate aferent lunii/trimestrului respectiv. Această modificare va avea impact atât asupra calităţii proiectelor selectate, dar şi asupra echitabilităţii procesului de depunere şi selecţie a proiectelor. De asemenea, una dintre cele mai importante modificări se referă la posibilitatea întocmirii rapoartelor de selecţie trimestriale. Decizia privind submăsurile pentru care se vor întocmi rapoarte de selecţie lunară sau trimestriale va fi supusă aprobării în cadrul Comitetului de Monitorizare pentru PNDR, de către Autoritate de Management pentru PNDR din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Evaluarea proiectelor cuprinse în eşantionul de verificare la nivel central AFIR se va face, conform noului ROF, după finalizarea evaluării, în termen de 15 zile lucrătoare iar rezultatul se va regăsi în raportul de selecție.

Noul Regulament aduce modificări şi în ceea ce priveşte contestaţiile. Mai precis, de la postarea pe pagina de internet AFIR a Raportului de Selecție, solicitanţii au la dispoziţie 5 zile lucrătoare pentru a depune contestaţii cu privire la rezultatul evaluării. Analiza contestaţiilor depuse pentru o Submăsură este de 10 zile lucrătoare - pentru contestațiile aferente raportului de selecție lunar, respectiv 20 de zile lucrătoare -pentru contestațiile aferente raportului de selecție trimestrial, termen ce poate fi prelungit cu încă maxim 10 zile lucrătoare de către AFIR dacă se analizează contestaţii depuse pe două sau mai multe Submăsuri ori dacă numărul de contestaţii depuse este foarte mare. Pentru submăsurile la care verificarea eligibilității este realizată în două etape, etapa I - eligibilitatea solicitantului și, respectiv, etapa II - eligibilitatea proiectului, solicitanții au posibilitatea contestării rezultatului verificărilor eligibilității, pentru fiecare etapă în parte. În situația în care exista contestații admise aferente etapei I „eligibilitatea solicitantului", AFIR continuă verificarea eligibilității proiectului iar în cazul în care proiectul este declarat neeligibil pentru etapa II, solicitanții vor avea posibilitatea depunerii de contestații la rezultatul verificării etapei II. În situaţia în care o contestaţie este soluţionată în favoarea solicitantului, proiectul va fi reevaluat din punct de vedere al îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate şi al evaluării criteriilor de selecţie.