Pregătirea recoltelor din anul viitor - Cresc suprafeţele agricole pentru însămânţările de toamnă
Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor a elaborat programul înfiinţării culturilor agricole din această toamnă. Este prima etapă din ansamblul strategiei privind bazele viitoarelor producţii din anul agricol 2009-2010, an agricol care nu corespune anului calendaristic, întrucât, din octombrie 2009 se cultivă o bună parte dintre culturile agricole care se vor recolta în vara viitoare, iar în primăvara lui 2010 se vor însămânţa culturile agricole care se vor recolta în toamna anului 2010.
De comun acord cu producătorii agricoli
Directorul coordonator adjunct al DADR Bihor, în Domeniul Politici guvernamentale în sectorul vegetal şi zootehnic, dl ing. Ioan Bodea, ne-a declarat, ieri: "Elaborarea programului de însămânţări pentru culturile agricole din această toamnă este rezultatul consultării cu fermierii, cu producătorii agricoli individuali, analizându-se totodată şi posibilităţile de asigurare a rotaţiei culturilor (asolamentul), pe baza evaluărilor din ultimii cinci ani. Dincolo de aceste criterii, a continuat dl ing. Ioan Bodea, s-a ţinut cont şi de schemele privind sprijinul financiar pe unitatea de suprafaţă, cât şi de celelalte forme de alocaţii financiare de la bugetul de stat".
Suplimentarea cu peste 14.000 de hectare
Suprafaţa totală programată a se cultiva în această toamnă, în judeţul Bihor, este de 100.530 de hectare, însemnând, pe total, mai mult cu 14.030 de hectare, comparativ cu cât s-a însămânţat în toamna anului 2008. În sectorul privat a crescut suprafaţa cu 14.260 ha, iar în sectorul de stat a scăzut suprafaţa cu 240 de hectare.
Cât priveşte structura culturilor agricole ce se vor înfiinţa acum, la grâu, prin cele 68.500 de hectare, suprafaţa va fi mai mare cu 3.500 de hectare, comparativ cu toamna lui 2008 La orz boabe creşte suprafaţa de cultivat cu 6.550 de hectare, astfel că se vor semăna 11.550 de hectare, la orzoaica de toamnă, prin cele 6.350 de hectare programate va fi un "plus" de 5.350 hectare. Totodată, în sectorul legumicol s-a suplimentat suprafaţa cu 480 de hectare, urmând a se cultiva în această toamnă 980 de hectare, iar la plantele de nutreţ consemnăm o suprafaţă mai mare cu 2.150 de hectare faţă de 5.000 hectare cultivate în toamna anului trecut. Ca noutate privind plantele de nutreţ, în această toamnă vor fi înfiinţate loturi semincere pe 800 de hectare.
Singura cultură agricolă unde se înregistrează o restrângere a suprafeţei este la rapiţa boabe pentru ulei: de la 10.000 hectare cultivate în toamna anului trecut, acum s-a programat suprafaţa de 5.200 hectare, în totalitate pentru sectorul privat.
Asigurarea necesarului de sămânţă
Cum avea să remarce dl ing. Ioan Bodea, la ora actuală este schimbată profund politica privind "piaţa seminţei", existând variate posibilităţi de procurare. "Esenţial rămâne ca sămânţa ultilizată la semănat să fie certificată, de calitate biologică bună şi foarte bună, pretabilă zonei noastre. Nu se poate pune problema, în actualele condiţii, să nu existe cantitatea necesară de sămânţă pentru suprafeţele programate a se cultiva", a concluzionat dl Ioan Bodea.
Ceea ce rămâne ca semn de întrebare este în ce măsură cultivatorii vor dispune de suficiente resurse financiare încât să folosească o cât mai bună sămânţă la înfiinţarea culturilor agricole de toamnă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.