Procesarea produselor pomicole - Condiţii de eligibilitate pentru obţinerea de finanţări
Una din schemele de plată din cadrul actualului PNDR se adresează şi procesatorilor de produse pomicole - microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii şi mari.
Pentru a obţine un astfel de sprijin nerambursabil, solicitanţii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii de eligibilitate. Astfel, investiţia trebuie să se încadreze în cel puţin una din acţiunile/operaţiunile eligibile prevăzute prin submăsură: investiţii în active corporale din sectorul de procesare a produselor provenite din sectorul pomicol pentru: înfiinţarea, extinderea şi/sau modernizarea unităţilor ce procesează materie primă provenită din sectorul pomicol menţionată în Anexa I de la TFUE; înfiintarea, extinderea şi/sau modernizarea de reţele locale de colectare, recepţie, depozitare, condiţionare, sortare şi ambalare; producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile în unitatea proprie; acţiuni de marketing (nu sunt eligibile proiectele care conţin doar acţiuni de marketing). De asemenea, pot beneficia de sprijin financiar: investiţiile în active necorporale pentru: organizarea şi implementarea sistemelor de management a calităţii şi de siguranţă alimentară, dacă sunt în legătura cu investiţiile corporale ale proiectului; achiziţionarea de tehnologii (know-how), patente şi licenţe pentru pregătirea implementării proiectului, achiziţionarea de software, identificat ca necesar în documentaţia tehnico-economică a proiectului.
Viabilitatea economica a investiţiei trebuie să fie demonstrată în baza documentatiei tehnico-economice. Solicitantul nu trebuie să fie în dificultate, în conformitate cu legislaţia în vigoare. De asemenea, investiţia trebuie făcută doar în unităţile teritorial administrative prezente în Anexa din Cadrul Naţional de Implementare aferentă STP, exceptând procesarea căpşunilor şi va respecta prevederile legislaţiei naţionale şi europene privind normele de siguranţă alimentară, sănătate publică şi sanitar veterinare (prezente în secţiunea Trimiteri la alte acte legislative). Potrivit reglementărilor legale, investiţia va fi precedată de o evaluare a impactului preconizat asupra mediului dacă aceasta poate avea efecte negative asupra mediului, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Sprijinul va fi limitat la investiţii în procesarea produselor agricole incluse în lista cuprinsă în Anexa I la Tratatul de Instituire a Comunităţii Europene în scopul obţinerii de produse Anexa I si non-Anexa I. Investiţiile destinate obţinerii băuturilor alcoolice pot fi efectuate doar de beneficiarii care se încadrează în definiţia microintreprinderilor conform Legii 346/2004 cu modificările şi completările ulterioare şi/sau în definiţia formelor asociative (grupuri de producători şi cooperative). Totodată, solicitantul va demostra că profitul mediu anual (ca medie a ultimilor trei ani fiscali) nu depăşeşte de 4 ori valoarea sprijinului solicitat. Sprijinul nerambursabil se va acorda astfel: întreprinderi micro şi mici - intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi: 600.000 euro pentru proiectele care nu presupun investiţii care acoperă tot lanţul alimentar; 900.000 euro - pentru investiţiile care acoperă tot lanţul alimentar (colectare, depozitare, condiţionare, procesare şi comercializare); intreprinderi mijlocii - intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi: 800.000 euro - pentru proiectele care nu presupun investiţii care conduc la un lanţ alimentar integrat; 1.100.000 euro - pentru investiţiile care conduc total un lanţ alimentar integrat (colectare, depozitare, condiţionare, procesare şi comercializare); intreprinderi mari - intensitatea sprijinului este de 40% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăsi 1.000.000 euro - pentru proiectele care nu presupun investitii care conduc la un lanţ alimentar integrat, respectiv 1.500.000 euro - pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.