Programul "Primul Siloz": Licenţierea pentru depozitele de cereale
Capacitatea de depozitare a firmelor care au depus cereri în vederea licenţierii pentru depozite de cereale însumează, pe plan naţional, 2,31 milioane de tone. Termenul limită de primire a solicitărilor este 5 august, a comunicat Ministerul Agriculturii.
Depozitele care pot fi utilizate pentru stocarea cerealelor în România au o capacitate totală de circa zece milioane de tone, iar dintre acestea vor fi autorizate prin programul "Primul Siloz" unităţi cu o capacitate totală de circa şase milioane de tone.
Depozitarii de cereale trebuie să plătească 100 de lei pentru a fi licenţiaţi. Taxa pentru eliberarea licenţei de depozit se percepe pentru fiecare licenţă solicitată de către depozitar şi se plăteşte la trezorerie.
Prin intermediul programului "Primul Siloz", fermierii pot depozita grâul sau alte cereale în silozuri licenţiate, fără să îl vândă, pentru care primesc un certificat de depozit, asigurat de Fondul de Garantare a Creditului Rural. Tot conform Ministerului Agriculturii, pe baza certificatului, agricultorii pot beneficia de un împrumut bancar garantat de stat, nemaifiind nevoiţi să vândă cerealele imediat după recoltare, când preţurile sunt mai mici, şi pot să efectueze lucrările agricole de toamnă cu creditele obţinute.
Cererea pentru obtinerea licentei de depozit se depune la MAPDR,biroul unic,personal sau prin posta.Atentie!Inainte de eliberarea licentei de depozit,solicitantii vor fi verificati de un organism de audit format din trei persoane:auditorul DADR Bihor,specialistul desemnat prin decizia DADR Bihor pentru autorizarea spatiilor de depozitare si un specialist din cadrul DFP Bihor.Toti cei interesati pot obtine informatii suplimentare la DADR Bihor