Regimul fiscal aplicat veniturilor din activităţi agricole cu regim de reţinere la sursă
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) reaminteşte plătitorilor de venituri care achiziţionează de la persoane fizice sau arendaşi produse agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, că au obligaţia reţinerii la sursă a impozitului pe venituri.
Obligaţii fiscale
În categoria plătitorilor de venituri obligaţi la reţinerea la sursă a impozitului pe venituri din activităţi agricole intră unităţile specializate pentru colectare, unităţile de procesare industrială sau alte unităţi, care folosesc produsele agricole pentru utilizare ca atare. Contribuabilii care obţin venituri din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare, datorează impozitul de 2% şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate CASS - 5,5%, obligaţii finale. Baza lunară de calcul pentru impozit şi CASS o reprezintă valoarea produselor livrate, iar obligaţia calculării, reţinerii şi virării revine plătitorului de venit. Plătitorii de venit vor reţine şi vira impozitul şi CASS-ul până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul, respectiv a lunii următoare trimestrului în care s-a plătit venitul, în funcţie de perioada înscrisă în vectorul fiscal.
Completarea declaraţiei
Declararea impozitului şi a CASS-ului se face în Declaraţia 112, secţiunea C, formular care se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, trimestrial sau lunar, în funcţie de perioada înscrisă în vectorul fiscal. Reamintim că, din septembrie, plătitorii de venit nu reţin şi nu calculează CASS-ul beneficiarilor de venit care desfăşoară activităţi economice în mod independent şi sunt înregistraţi fiscal potrivit legii. În cazul persoanelor care au realizat venituri din agricultură sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară lunar şi nu făceau parte din familiile beneficiare de ajutor social, pentru perioada 1 iulie - 31 august, baza lunară de calcul a CASS a reprezentat-o o treime din salariul de bază minim brut pe ţară (233 lei = 1/3 din 700 lei). Beneficiarii de venit care realizează venituri din agricultură a căror valoare este sub 700 lei şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, începând cu luna septembrie datorează 5,5% la valoarea produselor livrate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.