Beneficiari ai submăsurii pot fi fermierii, care au în proprietate sau folosinţă o exploataţie agricolă încadrată ca fermă mică:

Ministerul Agriculturii a anunţat în cadrul unui comunicat că Submăsura 6.3 - „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” va fi relansată în luna aprilie 2017 şi va dispune de o alocare financiară de 100 milioane euro. Decizia privind relansarea submăsurii 6.3 a fost luată de curând în cadrul Comitetului de monitorizare pentru PNDR 2014-2020. Sprijinul nerambursabil este de maxim 15.000 Euro şi se acordă în două tranşe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului - în maximum 3 ani de la primirea deciziei de finanţare. Sprijinul se va acorda pe o perioadă de 3/5 ani (perioada de 5 ani se aplică doar pentru sectorul pomicol). Scopul investiţiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este sprijinirea investiţiilor pentru creşterea competitivităţii exploataţiilor agricole prin dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermei şi îmbunătăţirea calităţii activelor fixe.

Solicitanţii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsura trebuie să îndeplinească următoarele condiţii obligatorii: să fie fermieri care au drept de proprietate şi/sau drept de folosinţă pentru o exploataţie agricolă care intră în categoria de fermă mică, cu excepţia persoanelor fizice neautorizate; să fie persoane juridice române; să acţioneze în nume propriu; să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii Cererii de finanţare; să aibă învăţământul minim de 8 ani (clase); să se încadreze într-una din formele de organizare stabilite de lege la data depunerii Cererii de finanţare, indiferent de data înfiinţării formei respective de organizare: persoană fizică înregistrată şi autorizată sau societate cu răspundere limitată cu asociat unic/majoritar (majoritate absolută 50%+1); să respecte încadrarea în categoria de microintreprinderi sau întreprinderi mici, indiferent de forma de organizare economică; să nu creeze condiţii pentru a obţine în mod necuvenit un avantaj, în sensul prevederilor art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, în orice etapă de derulare a proiectului. De precizat că solicitantul nu poate fi acţionar într-o altă microîntreprindere/întreprindere mică agricolă care accesează/a accesat submăsura 6.3. Pentru evitarea creării de condiţii artificiale, verificarea se face atât pentru solicitant/beneficiar, cât şi pentru cedenţi. Nu este admisă fărâmiţarea exploataţiilor agricole, în scopul creării în mod artificial de condiţii necesare pentru a beneficia de sprijin.