Persoanele care obţin venituri din activităţi independente datorează la sistemul de pensii o contribuţie de 31,3% din venitul declarat.

Categorii de contribuabili

Potrivit reglementărilor legale, acest venit nu poate fi mai mic de 741 de lei (adică 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat - 2.117 lei), dar nici mai mare de 10.585 lei (echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat). Declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale se realizează, potrivit Ordinului ANAF nr. 874/2012, prin depunerea la Fisc a Formularului 600. Declaraţia trebuie depusă de: întreprinzător titular al unei intreprinderi individuale; membru al unei întreprinderi familiale; persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice; persoana care realizează venituri din profesii libere; persoana care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă.

Depunerea formularului

Formularul 600 se depune, pe suport hârtie, direct la registratura unităţii fiscale sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Totodată, Formularul se poate depune online de către contribuabilii care au un certificat digital calificat de semnătură electronică. Declaraţia 600 se va depune anual până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale.  În cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal, declaraţia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se va depune în termen de 15 zile de la începerea activităţii. În baza Declaraţiei 600 depusă, Fiscul va emite decizia de impunere în care stabileşte contribuţia socială anual datorată şi termenele de plată.  Reamintim că această contribuţie la pensii se plăteşte trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Excepţii la plată

Nu datorează contribuţia la pensii: contribuabilii al căror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (35% x 2117 = 741 lei); persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obţinerii de venituri salariale sau indemnizaţii şomaj; persoanele care beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii. În baza Declaraţiei 600 depusă de contribuabili, unitatea fiscală va emite decizia de impunere în care stabileşte CAS anual datorată şi termenele de plată. Decizia de impunere privind obligaţiile de plată cu titlu de CAS se emite în două exemplare, dintre care unul este comunicat contribuabilului.