Termen 8 aprilie la depunerea cererilor pentru - Ajutorul alocat sectorului laptelui și al cărnii de porc
Ajutorul financiar pentru sectorul laptelui și produselor lactate este echivalentul în lei al sumei de 8.773.154 euro, iar pentru sectorul de creștere a porcinelor echivalentul în lei al sumei de 2.372.804 euro.
Pentru a beneficia de sumele alocate pentru sectorul lapte și produse lactate producătorii trebuie: să fie înscrişi în sistemul cotelor de lapte la APIA, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-2015, respectiv dețin cotă de livrări la data de 31 martie 2015. Înscrierea se face prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte; producătorii de lapte să fie cu activitate, respectiv să aibă încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitării, cu un prim-cumpărător, cu deţinerea cel puţin a unui document fiscal care să ateste livrarea laptelui, aferent contractului; producţia de lapte livrată pe beneficiar să fie de minim 5 tone lapte în anul de cotă 2014-2015. Calculul sumei cuvenite fiecărui producător se efectuează de către reprezentanţii APIA, conform cantității de lapte livrată în anul de cotă 2014-2015, după cum urmează: 240 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsă între 5 tone inclusiv şi 20 tone inclusiv; 12 euro/tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 tone şi până la 200 tone inclusiv; 2.900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.
Şi în ceea ce priveşte producătorii de carne de porc, Guvernul a stabilit condiţiile necesare pentru ca aceştia să poată beneficia de acest sprijin. Criteriile și condițiile de alocare a sumelor pentru sectorul carne de porc sunt împărțite pe două categorii, una reprezentând fermele de porci pentru creștere și îngrășare și o alta a fermelor de reproducție porcină. Astfel, alocarea sumelor se va face către crescătorii de porcine care dețin exploatații autorizate de ANSVSA pentru creșterea și îngrășarea porcinelor și crescătorii de porcine care au livrat direct sau prin terți și au clasificat porci în abatoare autorizate în perioada 1 ianuarie-31 august 2015. De asemenea, se va acorda ajutorul financiar pentru crescătorii de porcine care dețin exploatații autorizate de ANSVSA pentru reproducție, iar sprijinul se acordă în funcție de efectivul mediu de scroafe și/sau de efectivul de scrofițe de reproducție livrate și/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015. Distribuirea sumelor în sectorul de creștere a porcinelor se va face astfel: echivalentul în lei a 2.072.804 euro - pentru activitatea de creștere și îngrășare din exploatații; echivalentul în lei a 300.000 euro - pentru activitatea de reproducție din exploatații. Suma cuvenită fiecărui producător agricol se calculează de către APIA prin împărțirea sumei la efectivul de porci livrați și clasificați în abatoare autorizate, în perioada 1 ianuarie - 31 august 2015, dar nu la mai mult de 300 mii capete pe beneficiar, precum și la efectivul mediu de scroafe și/sau la efectivul de scrofițe de reproducție, livrate și/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015. De precizat, în încheiere, că termenul de depunere a cererilor pentru acordarea acestui sprijin este 8 aprilie 2016, urmând ca plățile să se efectueze până la 30 iunie 2016.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.