Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale derulează, în prezent, o acțiune de prevenire a neregulilor ce pot apărea în accesarea și implementarea proiectelor finanțate cu fonduri europene, disponibile țării noastre prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020).

         

Această acțiune de prevenție face parte dintr-o amplă campanie susținută de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) la nivel național și organizată în mai multe etape. În această prima etapă a acțiunii de prevenție sunt incluse 14 Oficii Județene și trei Centre Regionale ale AFIR, urmând ca acţiunile să continue şi în celelalte structuri ale AFIR.

Echipa de la nivel central a fost condusă de Adela Stercu, director Direcția de Control și Antifraudă, Cati Dobre, șef serviciu Pomicultură, Cristina Mladenovici, expert Direcția Control și Antifraudă, Claudia Popescu, expert Serviciul Leader și Investiții Non Agricole, precum și Mihaela Măhălean, director general adjunct Centrul Regional 6 Nord Vest Satu Mare.

Echipa a fost însoțită atât la beneficiarii aleși prin eșantion cât și la întâlnirile avute cu experții de la nivelul OJFIR Bihor și din toate cele cinci județele aferente centrului regional de directorul OJFIR Bihor, Cristian Buzlea, și cei doi șefi serviciu, Dorina Todoca și Adana Itu.

În cursul zilei de marți, echipa de prevenție s-a întâlnit cu angajații de la OJFIR Bihor, precum și cu șefii și parte dintre experții de la Centrul Regional NV Satu Mare, Oficiile Județene din Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Zalău și Cluj, unde, mai bine de șase ore, s-a discutat și expus mai multe posibile cazuri de fraudare a fondurilor europene, măsurile de estompare a acestora, măsurile de prevenție, în vederea evitării oricărui derapaj de acest gen.

„Acțiunile de prevenție ale AFIR nu sunt acțiuni de control. Rolul experților AFIR în cadrul acestor sesiuni este acela de a explica beneficiarilor modalitățile de evitare a apariției neregulilor, tipurile de verificări prin care trece un proiect în etapa de implementare și în cea de monitorizare, dar mai ales necesitatea menținerii criteriilor de eligibilitate și de selecție în baza cărora proiectul a fost selectat pentru finanțare.”, a declarat Cristian  Buzlea, director OJFIR Bihor.