Membrii Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CMUAT) au analizat și în ședința de săptămâna aceasta o serie de proiecte, printre care cel privind construirea bazinului de înot didactic, construirea Parcului științific și tehnologic Bihor şi construirea de noi blocuri.

 

 Bazin de înot didactic pe str. Cazaban

„Un proiect care va aduce plusvaloare zonei Ioșia, dar în primul rând un beneficiu extraordinar copiilor din comunitate, este bazinul didactic de înot care se va construi pe str. Alexandru Cazaban. Astfel, toți copiii care locuiesc în apropierea acestei zone, și nu numai, vor avea un acces mult mai facil la un sport nautic frumos și care duce la o dezvoltare armonioasă. În cadrul ședinței CMUAT, firma de proiectare Proexco a solicitat aviz Arhitect Șef pentru construirea bazinului de înot didactic pe str. Alexandru Cazaban nr. 47 A, proiect tip al Ministerului Dezvoltării, proiectarea și execuția fiind realizate prin Compania Națională de Investiții”, a precizat viceprimarul Arina Moș.

Suprafața de teren pe care se va implementa acest proiect este de 3.000 mp. Această suprafață face parte dintr-o zonă VS - zonă de spații verzi cu caracter sportiv (respectiv parcul dintre Ștrandul Ioșia și Sala Sporturilor). Procentul de ocupare realizat pe parcela de 3.000 mp este de 28%, iar procentul de ocupare din zona VS este de maxim 10%.

Proiectul a primit aviz favorabil.

Parcul Ştiințific și Tehnologic Bihor

Consiliul Județean Bihor a solicitat CMUAT avizul arhitectului-şef pentru proiectul „Parc științific și tehnologic Bihor”, situat pe str. Ceyrat nr. 4. Proiectul a mai primit avizul arhitectului-şef în 2018, dar la faza de Studiu de Fezabilitate. Proiectul constă în construirea unei clădiri cu  regim de înălțime P+2E. La nivelul parterului se va amenaja o zonă de cercetare și prototipare care va cuprinde trei laboratoare de prototipare dotate cu aparatură de performanță, laborator de cercetare materiale avansate, laborator cercetare inteligență artificială, sală de conferințe cu o capacitate de 300 persoane, recepție, foaier/zonă expozițională, cafenea, sala de mese, anexe sanitare, spații tehnice și depozitări. La etajul I se propune amenajarea a 15 laboratoare Open Lab, trei laboratoare Makers Eco-System, sală de mese, sală de ședințe, anexe sanitare, precum și spații administrative. La etajul II, proiectul prevede amenajarea a 15 laboratoare de inovare, patru laboratoare Makers Eco-System, sală de mese, sală de ședințe, anexe sanitare și spații administrative. În cadrul ședinței CMUAT s-a prezentat noua variantă volumetrică și fațadele obiectivului, proiectul primind avizul arhitectului-şef.

Locuinţe pe strada Cuza Vodă

Firma Mecord Siroco a solicitat aviz Arhitect Șef pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) - construire imobil de locuințe colective cu regim de înălțime S+P+2E+ER cu spații complementare la parter, împrejmuire teren și organizare de șantier, pe strada Cuza Vodă nr. 82. Propunerea de amenajare prevede construirea a două  corpuri de clădire: una la frontul stradal, cu regim de înălțime maxim S+P+2E+ER și una în curte cu regim de înălțime S+P+2E, cu funcțiuni complementare la parter. Cele două clădiri vor avea în total 32 de apartamente. Acestea vor fi deservite de 32 de locuri de parcare, care se vor realiza la subsolul clădirii, iar încă patru vor deservi spațiile complementare de la nivelul parterului.

„Terenul pe care se va face construcția are o suprafață de 1.641 mp și este proprietatea firmei Mecord Siroco. Accesul direct pe teren se va face din str. Cuza Vodă, existând rețea de alimentare cu energie electrică, rețea de alimentare cu apă, rețea de canalizare, rețea de apă pluvială, rețea de telecomunicații și rețea de termoficare. Proiectul a primit aviz favorabil, urmând ca beneficiarul să solicite avizul Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice”, precizează Primăria Oradea.

Locuințe pe str. Mihai Viteazul

După ce luna trecută, firma Alerab a solicitat avizul Arhitectului Șef pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construire locuințe colective S+P+2E+R (etaj retras)/M(mansardă) cu spații comerciale la parter, pe str. Mihai Viteazul nr. 6/A, în ședința CMUAT de săptămâna aceasta, firma a prezentat propunerea finală de mobilare a cvartalului.

„Completările aduse acum rezolvă frontul dintre străzile 1848 și Mihai Viteazul prin propunerea unei organizări peisagistice, dar și prin mobilarea colțului străzii Mihai Viteazul. Acest studiu de cvartal va avea caracterul unui plan director pentru dezvoltările viitoare, care vor fi rezolvate la rândul lor prin documentații specifice de tip PUD”, a precizat Radu Fortiș, arhitectul-şef al orașului

Proiectul a primit aviz favorabil pe cvartalul delimitat de străzile: Kogălniceanu - M. Viteazul - Evreilor Deportați - str. 1848, PUZ-ul corelându-se cu PUZ-ul din zona centrală privind profilul str. Evreilor Deportați. În continuare se va trece la procedura de consultare a populației.

Terenul aferent investiției care a generat PUZ-ul are o suprafață de 1.296 mp. Potențialul de dezvoltare al zonei este confirmat de existența căilor de comunicație, de configurația topo-geografică a zonei și de echiparea edilitară.