Lucrările de amenajare a parcului din Cartierul Veteranilor au fost finalizate. Investiţia, în valoare de peste 1,6 milioane lei, a fost realizată din fonduri europene, noul spaţiu verde având o suprafaţă de peste 8.600 mp. Aleile parcului sunt realizate din piatră de dolomit tratată cu o răşină epoxidică specială.

Viceprimarul Florin Birta, candidat la fotoliul de primar al Oradiei, a prezentat, ieri, primul din cele cinci coridoare verzi aflate în lucru la nivelul municipiului care a fost finalizat. Este vorba despre Parcul Veteranilor, situat pe strada Coriolan Pop. Lucrările de amenajare au început în 25 februarie anul acesta, având ca termen de finalizare data de 15 septembrie. Lucrările au fost realizate de asocierea de firme Saminstal Satu Mare - B& Artă și Arhitectură Satu Mare, valoarea contractului de lucrări (proiectare+execuție) fiind de 1.679.049 lei (fără TVA). Finanțarea investiției a fost asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

În total, s-au amenajat 8.654 mp, din care suprafaţa verde pe care a fost întins rulou de gazon irigat cu sistem de irigație automat este de 7422 mp, iar suprafața ocupată cu grupări de plante florale și arbuşti este de 642 mp. Au fost plantaţi 153 de arbori - arțar, cercis, fag, magnolie, platan, stejar, tei și rhustiphina și peste 2.000 de arbuști.

„După cum vedeţi, câţiva pomi sunt deja uscaţi, dar vor fi înlocuiţi. E important de știut că în toate zonele din oraș în care s-au plantat arbori, aceștia se află în garanție, astfel că, în cazul uscării acestora, firmele vor proceda la înlocuirea lor”, a menţionat viceprimarul Florin Birta.

Viceprimarul a precizat că zona verde este constituită din trei bucăţi. Partea principală, în suprafaţă de aproximativ 6.201 mp, are alei de traversare și alei de relaxare, locuri de promenadă, de odihnă, locuri destinate şahului, tenisului de masă, locuri dedicate copiilor (ansamblu de joacă cu tobogan, leagăn dublu). De asemenea, au fost amplasate câteva elemente de mobilier de tip balansoar/hamac. Totodată, în locul de juxtapunere a aleilor s-a creat un spaţiu circular, construit cu jardiniere realizate din tablă Corten, aici fiind plantate mai multe plante perene. Tot din tablă Corten au fost confecţionate pergolele decorative de pe aleile parcului. Potrivit reprezentantului firmei constructoare, Cristian Zaha, pergolele decorative, cu termen de garanţie 25 de ani, vor căpăta în timp o culoare ruginie şi mai frumoasă. În cazul aleilor, soluţia aleasă de proiectant pentru pavaj a fost piatra de dolomit, adusă din judeţul Hunedoara. Aceasta a fost tratată cu o răşină epoxidică specială poliuretanică, care asigură întărirea suprafeţei, dar permite scurgerea apei prin el, înlăturând posibilitatea rămânerii apei pe sol şi a îngheţului. Soluţia este uina modernă, care nu a mai folosită până acum în parcurile din Oradea. „Este o idee nouă, care se practică în ţările Uniunii Europene, ce vine să înlocuiască pavajul din beton sau din dale. În condiţiile pandemiei, a trebuit să căutăm parteneri în ţară. Am avut surpriza să constatăm că producătorii români pot să ofere servicii mai ieftine şi de o calitate mai bună decât o fac cei din China”, a declarat Cristian Zaha.

De asemenea, în zonă au fost amplasate mai multe bănci de odihnă și coșuri de gunoi. În ceea ce privește iluminatul zonei, acesta este asigurat de stâlpi de iluminat  cu led.

Celelalte două părţi ale coridorului verde au în câte 1.200 mp şi au fost amenajate doar cu gazon şi pomi.

Viceprimarul Florin Birta a anunţat că a fost scoasă la licitație modernizarea tuturor străzilor învecinate, s-au semnat inclusiv contractele de execuție pentru proiectarea lor, urmând ca, cel mai târziu în primăvara anului viitor, străzile Nicolae Firu, Coriolan Pop și Eremia Grigorescu să fie asfaltate. Tot în licitaţie se află şi podul peste Pârâul Peța care va face legătura între această zonă și str. H. Ibsen din Ioșia.