Pregătiri pentru construcţia noului spital - Demolări pe strada Vlădeasa
În aceste zile se lucrează la pregătirea amplasamentului pentru viitorul spital de boli infecţioase şi pneumologie. Prima etapă constă în demolarea edificatelor și evacuarea resturilor din fostele clădiri ce au aparținut cândva armatei, respectiv unității de grăniceri de pe strada Vlădeasa.
Anul trecut în noiembrie, primarul Florin Birta, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, şi managerul de atunci al Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, au anunțat intenția celor trei instituții de a colabora în vederea construirii pe un teren de 2,5 hectare de pe strada Vlădeasa a unui nou spital în Oradea. La solicitarea municipalităţii orădene, în data de 16 noiembrie 2020, CJ Bihor a transmis în proprietatea publică a Municipiului Oradea suprafața de cca. 3 hectare teren, împreună cu clădirile de pe acest amplasament, în vederea realizării unui spital în zona străzii Vlădeasa nr. 1. Ulterior, într-o şedinţă din luna decembrie a anului trecut, Consiliul Local Oradea a aprobat luarea unor măsuri în vederea pregătirii acestui amplasament, iar în baza acestor acte administrative și a documentațiilor tehnice aferente a fost emisă autorizația de demolare.
Spitalul va avea 280 de locuri, valoarea estimată a proiectului fiind de 30 de milioane de euro, administrația locală având intenția de a realiza investiția din fonduri europene. „Conform proiectelor, spitalul va fi de boli infecţioase şi pneumologie. El va cuprinde două secții de boli infecțioase: 100 de paturi, dar și o rezervă de 50 de paturi în conservare pentru situații epidemice. Totodată, va fi și o secție de pneumologie cu 100 de paturi, cu 30 de tuberculoză, pentru că noua construcție va cuprinde toate acele condiții necesare tratării pacienților cu boli transmisibile, cum este și tuberculoza sau alte boli infecțioase. Spitalul va fi o clădire care va corespunde tuturor cerințelor secolului XXI, saloane de maximum două paturi, presiune negativă, în așa fel încât ca transmiterea aerogenă a virusurilor sau bacteriilor să nu aibă loc, și toate cele necesare ca actul medical să se desfășoare în cele mai bune condiții. De asemenea, noul spital va avea și o secție proprie de terapie intensivă, o secție proprie de imagistică, precum și computer tomograf și aparat radiologic”, a precizat Primăria Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.