Municipalitatea orădeană a anunţat că lucrările de reabilitare a faţadelor clădirii primăriei sunt realizate în proporţie de 80%, în timp ce lucrările de reabilitare din interiorul imobilului sunt gata în proporţie de 40%. În paralel cu lucrările se derulează licitaţia pentru achiziţia de mobilier, aflată în prezent în etapa de evaluare a ofertelor.

Lucrările de reabilitare şi modernizare a sediului Primăriei Oradea au început în toamna anului 2019. Până acum, au fost realizate 80% din intervenţiile la faţadă, respectiv 40% din lucrările prevăzute în interiorul clădirii. Lucrările sunt executate de firma Euras, în baza contractului de lucrări încheiat în data de 9 august 2019, cu o durată de 18 luni, etapizat, iar valoarea contractului de lucrări este de 14.842.272,29 lei (fără TVA).

În ceea ce privește stadiul lucrărilor interioare, până în prezent au fost efectuate următoarele lucrări la parter și etajul I: înlocuirea tuturor ferestrelor la fațada principală a imobilului; reabilitarea casei de scări secundare, cu acces la balcon; refacerea decorațiilor parietale inițiale ale pereților și a tavanului din zona holului de la intrarea principală în clădirea scării de onoare și a holului de la etajul I, în porțiunea din dreptul intrării în Sala Mare (au fost efectuate reparațiile tencuielilor, refacerea ornamentelor inclusiv placarea cu foiță de aur); au fost montate candelabrele și corpurile de iluminat din zona holului de acces și a scării de onoare; sunt finalizate lucrările în fosta sală de căsătorii de la etajul I - sala 117; este montat liftul de la parter, necesar pentru accesul în clădire al persoanelor cu dizabilități locomotorii.

Totodată, au fost refăcute pardoselile din mozaic din zona de hol, coridoare, urmând ca după finalizarea lucrărilor care produc praf să fie dat luciul final.

„La sfârșitul lunii ianuarie au început lucrările de reabilitare a Sălii Traian Moșoiu. Astfel, aici s-au montat schelele, se curăță pereții și elementele decorative, iar acum se lucrează la restaurarea candelabrului. Acesta a fost coborât, a fost curățat de vopseaua anterioară, se decapează și se sablează cu nisip pentru o curățare temeinică, după care se va aplica o foiță lichidă din aur. De menționat că structura metalică de susținere a cupolei sălii Traian Moșoiu a fost refăcută, executându-se intervenții suplimentare la partea de rezistență. Candelabrul este compus din elemente din oțel și cupru, are o greutate de 2,5 tone, o înălțime de 2 m și un diametru de cca 4 m”, precizează Primăria Oradea.

Aceleași lucrări se execută și la sala mică de ședințe, Sala Rimler Károly, de la etajul I.

Totodată, se lucrează la birourile care compun cabinetul primarului. Aici s-au înlocuit instalațiile de încălzire și de iluminat, a fost refăcut sistemul electric care va funcționa pe bază de becuri economice, s-au curățat pereții și tavanul, s-au executat zugrăveli și lucrări de refacere a ornamentelor, s-au reabilitat ușile masive din lemn, urmând să fie înlocuită și pardoseala.

În ceea ce privește partea exterioară a imobilului, urmează să fie scoase schelele de pe Turnul Primăriei, lucrările fiind gata. La fațada principala și fațada dinspre str. Primăriei se execută ultimele lucrări.

În prezent licitația pentru achiziția de mobilier pentru aceste spații se află în etapa de evaluare a ofertelor.

Clădirea Primăriei Oradea face parte din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea și se regăsește pe Lista monumentelor istorice 2016. Imobilul are o suprafață de 5.508 mp, suprafața construită a clădirii fiind de 1.137,40 mp, iar a terenului exterior clădirii este de 765,30 mp. Imobilul are demisol, parter, două etaje și un turn al orologiului.

Intenția municipalității este ca în urma reabilitării să transforme clădirea într-un spațiu de atracție turistică, alături de serviciile publice oferite.

Spațiile propuse spre a fi introduse în circuitul turistic sunt: accesul principal în Primărie dinspre Piața Unirii, scara de onoare în trei rampe, coridorul principal de la etajul 1 cuprins între biroul primarului și al viceprimarului, Sala Mare „Traian Moșoiu”, Sala Mică „Rimler Karoly”, anticamera acesteia, precum și actualul birou al consilierilor primarului.