Reabilitarea termică a blocurilor orădene - 36 milioane euro pentru 36 imobile
Consilierii locali orădeni au aprobat miercuri, 31 iulie, indicatorili tehnico - economici la faza DALI și PT pentru reabilitarea a 36 de blocuri care vor fi cuprinse în 8 cereri de finanțare în valoare de aproximativ 36 milioane de euro. Acestea vor fi depuse pe Programul Operațional Regional Nord-Vest.
Primarul Florin Birta a menţionat că, până în acest moment, municipalitatea orădeană a depus cereri de finanțare pentru 23 de blocuri, cu o valoare totală de 12 milioane euro prin PNRR. Aceste proiecte au fost câștigate și este în curs de demarare procedura de licitație pentru execuția lucrărilor.
„Avem în pregătire un număr de 81 de blocuri, pe care estimăm că le vom depune până la mijlocul lunii august, și, totodată, încă 100 de blocuri estimăm că le vom depune spre finanțare până la mijlocul lunii februarie 2025. Termenul limită de depunere pentru axa de finanțare este finalul lunii februarie anul viitor. Este important de menționat că aici nu funcţionează regula primul venit - primul servit. De aceea, Primăria Oradea a decis să depună etapizat aceste proiecte împreună cu proiectele tehnice astfel încât să avem punctajul maxim pentru ce a ce înseamnă câștigarea finanțării. Rata de cofinanțare prin POR este 85% fonduri europene, 13% buget național și 2% buget local, practic toți cei care intră în cadrul acestui program nu vor avea o contribuție proprie la cee a ce înseamnă reabilitarea blocului”, a precizat edilul şef.
Birta a menţionat că axa majoră de reabilitare care intră în acest moment în reabilitare este de la bulevardul Nufărul până dincolo de Gara CFR. „Practic blocurile din zona Nufărul, Cantemir, zona Cetate, piațeta Mihai Viteazul, bulevardul Magheru, până dincolo de gară vor avea proiectele finalizate și depuse până la finalul lunii februarie anul viitor. Este vorba de aproximativ 250 de blocuri pentru care vom depune cereri spre finanțare și care sperăm că vor fi finanțate, iar în următorii 4 ani vor fi reabilitate termic, astfel încât să reducem producția de gigacalorie în Oradea”, a declarat primarul Florin Birta.
Obiectivele specifice ale acestor investiții se referă la eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale colective, reducerea consumului anual de energie primară față de consumul inițial, după implementarea măsurilor de eficientizare energetică a clădirilor. Acest obiectiv va aduce beneficii din punct de vedere al reducerii pierderilor de căldură și a îmbunătățirii confortului interior și a eficienței energetice.
Totodată, se dorește și scăderea estimată a emisiilor gazelor cu efect de seră (echivalent tone de CO2) după implementarea măsurilor de eficientizare energetică.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.