Activități marca Erasmus+ - Liceul Ortodox din Oradea, o „Europă” strălucitoare
Cu ocazia celei de-a șaptea ediții a programului #Erasmus Days, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a promovat valorile europene și învățarea sub orice formă indiferent de vârstă.
Luând în considerare faptul că anul 2023 a fost declarat Anul European al Competențelor, activitățile educaționale propuse de către echipa de profesori a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” au vizat dezvoltarea competențelor și a abilităților elevilor.
În acest context însemnat, școala a devenit cu mare entuziasm o „Europă” strălucitoare. Prin activitatea Dress Code, elevii au „renunțat” pentru o zi la uniforma școlară, îmbrăcând tricouri în diferite culori, pentru a forma în curtea școlii steaguri umane ale țărilor îndrăgite din Uniunea Europeană. Mai mult, elevii clasei a V -a B, care au ales dress code-ul România, au reînviat un obicei răspândit odinioară în satele românești: „Șezătoarea”. Participanții au avut fiecare un rol bine stabilit, iar proverbele, ghicitorile, poveștile cu tâlc și glumele în grai neaoș românesc spuse de ei au reușit să aducă atmosfera plăcută și veselă a șezătorilor de altădată.
O activitate mult așteptată a fost Escape Room, prin care elevii clasei a IV-a au marcat Ziua Erasmus. Obiectivul activității a fost identificarea unui cod prin parcurgerea unor provocări lingvistice-asocieri de cuvinte, producerea unor mesaje în limba engleză, identificarea steagurilor și țărilor europene, crearea unei poezii folosind cuvinte date, word search sau rezolvarea unui rebus.
Celebrarea evenimentului #Erasmus Days a fost marcată și prin participarea la competiția Treasure Hunt (Festifall Oradea), organizată cu ocazia Zilelor orașului Oradea. Echipa Liceului Ortodox, cu care ne mândrim, a obținut premiul III. De asemenea, pentru elevii clasei a VI-a B a fost organizată o vânătoare de comori în școală, activitate la care aceștia și-au exersat măiestria lingvistică în diferite limbi europene.
O altă activitate interesantă a fost cea în care elevii au fabricat, la propriu, ochelari VR (realitate virtuală) cu ajutorul metodei STEAM, dobândită de către coordonatorul activității la o mobilitate Erasmus+. Pe de altă parte, liceenii au dezbătut tema „Fake News”, descoperind cu ajutorul competențelor digitale mijloace de a verifica verosimilitatea unei informații și modalități de a reacționa la știri false.
Cu prilejul agendei acestor activități emblematice ale Uniunii Europene am valorificat, pe „harta” școlii noastre și nu numai importanța dezvoltării competențelor personale.
Que l’Europe rayonne! Lass Europa scheinen! Let Europe shine!
Prof. Olivia DEHELEAN
Comentarii
Nu există nici un comentariu.