Prima probă scrisă la bacalaureat din acest an s-a desfășurat, în Bihor, în 41 de centre. Au absentat 100 de candidați, au fost eliminați din examen, pentru tentativă de fraudă, doi, și niciun elev nu a avut temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius.

La proba scrisă de Limba și literatura română, în județul Bihor au fost prezenți 4.036 de candidați. Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați doi candidați de la Liceul Tehnologic „Horea” Marghita și Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei. Drept consecință, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Conform Agerpres, candidaţii la proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat, atât cei de la Filiera teoretică - Profilul umanist şi Profilul pedagogic, cât şi cei de la Filiera teoretică - Profilul real şi Filiera tehnologică, au avut de rezolvat la primul subiect cerinţe pe baza unui fragment din „Amintiri despre G. Călinescu” de Mircea Bandu.

Toţi candidaţii au avut de redactat la punctul B de la subiectul I un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă mass-media contribuie sau nu la crearea imaginii publice a unei persoane, raportându-se atât la informaţiile din fragmentul extras din volumul „Amintiri despre G. Călinescu” de Mircea Bandu, dar şi la experienţa personală sau culturală.

Absolvenţii de liceu au avut la subiectul al II-lea de prezentat în minimum 50 de cuvinte perspective narativă dintr-un fragment din „Arhanghelii”, de Ion Agârbiceanu.

Absolvenţilor la Profilul umanist şi pedagogic li s-a cerut la ultimul subiect să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-o comedie studiată.

La Profilul real şi Filiera tehnologică, la ultimul subiect li s-a cerut elevilor să redacteze un eseu de 400 de cuvinte în care să prezinte particularităţile unei comedii studiate.

Următoarele probe vor avea loc marți, 23 iunie – Limba și literatura maternă, miercuri, 24 iunie - proba obligatorie a profilului, și joi, 25 iunie - proba la alegere a profilului și a specializării.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea și obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 30 iunie, până în ora 12.00. Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 30 iunie, în intervalul orar 16.00 – 19.00 și pe data de 1 iulie, în intervalul orar 8.00 – 12.00. În acest caz, al depunerii contestațiilor, candidații vor avea de completat, semnat și depus sau transmis electronic și o declarație-tip în care să menționeze că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora Rezultatele finale vor fi anunțate duminică, 5 iulie.

La nivel național, au fost prezenți 134.831 de candidaţi, iar 3.643 de candidaţi au absentat. Un singur candidat a avut temperatura peste 37,3 grade Celsius, iar acesta va susţine examenul în etapa specială, care se va desfăşura în data de 6 iulie.

 

Casetă:

Interzis presei!

Deși metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat prevede la articolul 21, punctul 2, că „presa are acces în unităţile de învăţământ liceal care organizează probe de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale sau în centrele de examen numai cu avizul preşedintelui comisiei şi însoţită de un membru al comisiei, exclusiv înainte de începerea sau după încheierea probelor”, jurnaliștii nu au fost lăsați în săli. Nicolae Marcel Ungur, șeful centrului de examen de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” (director la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” din Oradea) a spus că: „Anul acesta nu veți putea face fotografii la Bacalaureat. Așa ni s-a spus la comisie”, iar șeful Inspectoratului, Virgil Blage, a adăugat, într-o convorbire telefonică ulterioară: „Regretăm eroarea, și eu, și domnul director ne cerem scuze și vă invităm data viitoare să faceți fotografii”. În realitate, decizia de a le interzice accesul jurnaliștilor la examene s-a stabilit la nivel național, reprezentanții Ministerului Educației susținând că „examenele se dau după o pandemie” și că nicăieri în țară nu s-au putut realiza materiale de presă, „iar acest lucru nu este o noutate. De câțiva ani este așa”. Puși în fața evidenței, anume că anul trecut (și nu doar anul trecut, ci și anul acesta, la Evaluare, în pandemie), s-au putut face fotografii, reprezentanții ministerului au explicat că le-au transmis purtătorilor de cuvânt din inspectoratele județene să anunțe presa (lucru care, cel puțin în Bihor, nu s-a întâmplat) că nu se pot lua imagini. Cum ar veni, se știa de ani buni că nu e voie să facem fotografii în școli, la Bacalaureat, dar a fost totuși nevoie să anunțe toți jurnaliștii, sâmbătă, că este interzis acest lucru.