Beiuș - 194 de ani de existență a Colegiului Național „Samuil Vulcan”
La 6 octombrie, s-au împlinit 194 de ani de când episcopul Samuil Vulcan a înființat gimnaziul greco-catolic de la Beiuș, actualmente colegiul național ce poartă numele ctitorului său. Pentru dascălii și elevii acestei instituții de învățământ a devenit o tradiție sărbătorirea acelei zile faste pentru învățământul românesc, gimnaziul vulcanian din Beiuș fiind cea mai veche școală valahă de la Brazda de Vest.
Ca în fiecare an, manifestările dedicate aniversării înființării Colegiului Național „Samuil Vulcan” s-au desfășurat pe parcursul mai multor zile, în perioada 3-7 octombrie, după un program care a cuprins diverse activități științifice, cultural-artistice și sportive, menite să-i aducă împreună pe elevii și profesorii școlii.
Deschiderea festivă a avut loc luni, 3 octombrie, când, în fața bustului marelui ctitor, profesoara Mihaela Ilieș, directoarea colegiului vulcanian, a evocat fapta episcopului patriot Samuil Vulcan, deschizătoare de noi drumuri pentru națiunea română:
„În urmă cu 194 de ani, preasfințitul episcop greco-catolic și cărturarul iluminist Samuil Vulcan, om cu alese sentimente pentru limba, cultura și neamul românesc, concentra zestrea de suflet a acestor ținuturi, ca lumina dimineții într-un bob de rouă, într-un lăcaș ascuns, într-un mic altar al permanențelor: gimnaziul românesc din Beiuș. Această școală poartă marca unicității încă de la înființare, fiind singurul gimnaziu românesc complet din Transilvania. În actul fundațional, descifrăm semnificații profunde și durabile: «Deși institutul acesta este întemeiat cu deosebire pentru valahi, nu se va opri de la el nici un tânăr, să fie de orice religiune, numai să fie calificat a intra în el după lege». «Nu poți clădi un viitor pe ingratitudinea față de trecut! Numai cel ce are ce comemora are ce apăra», spunea dr. Constantin Pavel cu prilejul sărbătoririi centenarului școlii. Astfel, profesorii și elevii de astăzi clădesc prezentul și viitorul acestei instituții, asumând strădaniile iluștrilor înaintași și împlinind an de an, prin rezultate remarcabile, lumina aprinsă în 6 octombrie 1828”.
Activitățile aniversare au continuat marți, 4 octombrie, când a avut loc tradiționalul concurs de biologie și obiceiuri populare „Ioan Bușiția”, ajuns la cea de-a XVIII-a ediție și adresat elevilor de clasa a XI-a.
Joi, 6 octombrie, când s-au împlinit 194 de ani de la înființarea renumitului colegiu vulcanian, părintele Zorel Zima, protopopul greco-catolic al Beiușului, a oficiat o slujbă de pomenire, după care s-au desfășurat câteva evenimente cu tematică istorică, precum prezentarea „Vreau să fiu vulcanist” și concursul „Ctitoria lui Samuil Vulcan”, ambele cu participarea elevilor din clasele de-a IX-a.
Părintele protopop Zorel Zima s-a adresat elevilor vulcaniști, îndemnându-i să prețuiască spiritul acestei școli de renume:
„Acest liceu, chiar dacă, în 6 octombrie 1828, a fost instituit de către episcopul greco-catolic de Oradea Samuil Vulcan pentru ca în această cetate de cultură să poată beneficia de darul învățăturii toți elevii și nu doar de o confesiune, de cea greco-catolică, a ctitorului, ci de orice etnie și confesiune, acest liceu, după 1948, când s-a desființat Biserica greco-catolică – care era un ghimpe pentru acel regim comunist și, oarecum, o lumină și o speranță de comuniune cu ceea ce înseamnă Occidentul, deranjând prea mult – a rămas în grija statului și aduc mulțumire pentru că și actualii profesori, actuala conducere, duc, cu cinste, pe mai departe acest nume. Fie ca acest Samuil Vulcan, care este un exemplu de dăruire pentru popor, un exemplu de iluminism, să fie pentru voi un model! Nu este suficient să aveți în registrul matricol numele vostru, și așa să vă numiți vulcanieni, ci este necesar să duceți acest spirit!”
Comentarii
Nu există nici un comentariu.