Legenda spune că Talos a fost un automat, un robot, făurit din bronz de zeul Hefaistos, la porunca lui Zeus, pentru a o apăra pe prințesa cretană Europa de cei care doreau să o răpească.

La inițiativa unor tineri orădeni, grupați în Asociația de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului Oradea (Bernard Filip Barabaș, președinte), legenda a fost readusă în actualitate prin proiectul educațional Talos Tech, organizat în două variante: una pentru școlile din Oradea (cofinanțată de primăria municipiului reședință de județ) și alta dedicată elevilor din județ (susținută financiar de Consiliul Județean Bihor). Prin proiectul Talos Tech, două sute de elevi orădeni din filierele tehnologică și vocațională și tot pe atâția din restul județului sunt ajutați „la orientarea lor în carieră pentru un profil tehnic și dezvoltarea abilităților și competențelor de muncă în echipă și leadership care le vor fi de folos pe parcursul dezvoltării profesionale”.

Printre unitățile de învățământ partenere în cadrul proiectului derulat de ARDT Oradea se numără și două din Beiuș – Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” și Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, elevii claselor de-a XI-a (grupul țintă) din cadrul acestor școli având parte de activități inedite și interactive. Abordând problematica orientării școlare și în carieră, proiectul educațional Talos Tech cuprinde următoarele categorii de activități: trei sesiuni teoretice (Leadership, Orientare în carieră, TeamWork), una practică și o vizită la companiile partenere (Plexus Service RO, Vernicolor Group SA, Golde Group Oradea, Celestica România și Iwis Mobility Systems).

După consumarea sesiunilor teoretice, desfășurate în luna septembrie, s-a trecut la practică: în cadrul workshop-urilor organizate luni, 14 octombrie, la „Ciordaș” și miercuri, 16 octombrie, la Pedagogic, elevii au realizat mai multe brațe hidraulice.

Proiectul Talos Tech se va termina în această lună, cu vizitele la companiile partenere, vizite menite, după cum precizează echipa de implementare, „pe de o parte să îi atragă pe tinerii din Oradea și Bihor să se îndrepte către mediul academic universitar în domeniile în care există oferte de muncă în parcul industrial, iar pe de altă parte să sprijine companiile din parcul industrial să identifice potențiali angajați. În cadrul vizitelor, elevii vor avea oportunitatea de a descoperi ce oferte îi așteaptă după terminarea studiilor academice si meseriile care sunt la mare căutare. Vor cunoaște ingineri din aceste companii care le vor oferi din experiența lor astfel încât, la momentul potrivit, să fie pregătiți pentru provocările profesionale”.