Beiuș - Școlile: oferte generoase și investiții pe măsură
Cu puțin înainte de terminarea vacanței de vară, am solicitat directorilor unităților de învățământ beiușene detalii despre ofertele educaționale și stadiul pregătirilor pentru noul an școlar.
În anul școlar 2023-2024, municipiul Beiuș asigură șase clase pregătitoare (câte trei la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” și Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, una, de la „Gimnazială”, fiind organizată în sistem Step by Step), la care se adaugă 9 locuri la secția maghiară, acestea urmând să funcționeze în regim simultan, alături de cele pentru clasele a II-a și a IV-a.
La gimnaziu, școlile beiușene oferă tot șase clase: una la Colegiul Național „Samuil Vulcan”, trei la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” și două la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”.
Pentru elevii care, după absolvirea clasei a VIII-a, vor să continue studiile la Beiuș, oferta cuprinde 12 clase de liceu: cinci la CNSV - Matematică-informatică (una), Științe ale naturii (1), Filologie (2) și Științe sociale (1), patru la „Ciordaș” - Tehnician în activități economice, Tehnician în turism, Tehnician proiectant CAD și Tehnician în silvicultură și exploatări forestiere (4 clase de liceu), la care se adaugă cele trei de la Pedagogic - Învățător - educatoare, Educator - puericultor și filologie. În plus, la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” vor funcționa și trei clase de școală profesională, cu următoarele calificări profesionale: Bucătar, Comerciant-vânzător și Mecanic utilaje și instalații în industrie.
Cel de-al doilea subiect abordat a fost modul în care instituțiile de învățământ din municipiul Beiuș se pregătesc pentru noul an școlar.
La Colegiul Național „Samuil Vulcan”, directoarea Mihaela Ilieș a enumerat, pentru început, lucrările finalizate în această vară: reabilitarea fațadei corpului de clădire cu cantină, rașchetarea și lăcuirea parchetului din două săli de clasă și cele profesorale, zugrăvirea a trei săli de clasă, reparații minore în toate spațiile destinate procesului instructiv-educativ, construirea unei terase la intrarea în sala mică de sport, care constituie un spațiu de lucru pentru diverse activități școlare, precum și recondiționarea meselor din sala profesorală. Dintre lucrările aflate încă în execuție, reținem reabilitarea fațadelor clădirilor dinspre Strada Aurel Vlaicu și Aleea Moților și parchetarea unei săli de clasă și a holului adiacent.
Și la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” pregătirile pentru reluarea cursurilor sunt în plină desfășurare. Claudia Cighir, directoarea școlii, a precizat că, în ultimele luni, au fost finalizate mai multe investiții și lucrări de reparații: reabilitarea sălii de sport (compartimentare și amenajare vestiare, zugrăvit, modernizarea instalațiilor electrică și termică, înlocuirea parțială a acoperișului din țiglă), renovarea integrală a cantinei (recompartimentare, amenajare toalete, intervenții la instalațiile electrică și termică, amenajarea subsolului, zugrăveli, pardosire, faianțare, montarea unei instalații de alarmare la incendii, reparații la acoperișul cantinei și înlocuirea învelitoarei din țiglă a clădirii), reparații la fațadele interioare și exterioare ale corpurilor A și B (realizate în regie proprie), reabilitarea unor săli de clasă (zugrăveli, montarea de parchet sau recondiționarea celui existent), amenajarea ambientală a curții (refacerea și delimitarea cu borduri a spațiilor verzi), repararea sau înlocuirea ușilor din PVC de la toalete și alte reparații curente la instalația de încălzire.
Din dialogul cu prof. Adina Cioloș, directoarea Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, am aflat că la unitatea de învățământ au fost efectuate următoarele lucrări: reparații la bibliotecă, tâmplãrie, mobilierul din sălile de clasă și pardoseala de pe holuri, zugrăveli (sala de mese, cantina și bucătăria, mai multe săli de studiu, în special pentru clasele începătoare), vopsirea soclurilor din majoritatea sălilor de clasă, reabilitarea spațiului de funcționare pentru grupa mare, a sălii de mese și a spațiului pentru porționarea mâncării din cadrul grădiniței, reparații la mai multe grupuri sanitare, întreținerea spațiului verde din curtea școlii, amenajarea sălii metodice și înlocuirea sistemului de scurgere a apelor pluviale la corpul de clădire C1.
Pregătiri pentru noul an școlar au făcut și cei de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, directoarea Daniela Rada menționând lăcuirea parchetului din unele săli de clasă, efectuarea de zugrăveli acolo unde a fost necesar, repararea și vopsirea băncilor din clase, a soclurilor și a mobilierului exterior (din curtea școlii), înlocuirea geamurilor sparte și repararea căminului de apă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.