Cele două unități de învățământ beiușene care organizează clase pregătitoare - Școala Gimnazială Nicolae Popoviciu și Liceul Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcaș - au publicat oferta pentru anul școlar 2023-2024.

Oferta educațională a Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu” este asemănătoare cu situația existentă în acest an școlar, când aici funcționează cu trei clase pregătitoare - două tradiționale și una „step by step” - cu un efectiv total de 75 de elevi, la care se adaugă și cei șase copii de la secția maghiară. Detalii ne-a oferit prof. Daniela Rada, directoarea acestei unități de învățământ:

„Pentru anul școlar 2023-2024, Școala Gimnazială «Nicolae Popoviciu» are aprobate, prin planul de școlarizare, trei clase pregătitoare, dintre care două de învățământ tradițional, cu 50 de locuri disponibile, și o clasă pe alternativa „step by step”, cu 25 de locuri, la care se adaugă 10 locuri la secția maghiară, în clase simultane. Precizez faptul că, începând cu acest an, unitatea noastră școlară este școală de circumscripție și, în această situație, copilul este automat înscris în baza validării cererii de înscriere”.

Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” propune o ofertă redusă cu o clasă față de situația actuală: trei clase pregătitoare, fiecare cu câte 25 de locuri. În plus, cei de la Pedagogic anunță posibilitatea organizării programului Școală după școală”.

În condițiile arondării întregii unități administrativ-teritoriale, prof. Adina Cioloș, directoarea Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” precizează că „oricare copil se poate înscrie la noi, în unitate, indiferent de strada pe care locuiește, doar că vom avea criterii generale și specifice de admitere pentru cazul în care numărul elevilor doritori să se înscrie la școala noastră îl depășește pe cel al locurilor alocate”.

Criteriile generale avute în vedere sunt: încadrarea copilului în grad de handicap, starea de orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de copii/plasament familial fiind asimilată celei a copilului orfan de ambii părinți) sau de un părinte, precum și existența unui frate sau a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ. Pe lângă acestea, la nevoie, vor fi aplicate și două criterii specifice de departajare a copiilor în vederea înscrierii în clasa pregătitoare: existența unui document ce arată că este școlarizat în grădinița unității sau că provine din grădinița de aplicație a liceului (Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1 Beiuș) ori a unuia care dovedește că are părinte sau bunici cu locul de muncă în proximitatea școlii.

Cât privește înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, Daniela Rada, directoarea Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu”, a enumerat documentele necesare: cerere-tip procurată de la școală, certificatul de naștere al copilului și cărțile de identitate ale părinților, în original și copie, la care se adaugă, în cazul părinților divorțați, hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului. În plus, pentru copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2023, este necesară recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare, document eliberat de unitățile de învățământ preșcolar sau, pentru cei care nu au frecventat grădinița, evaluarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională.

Înscriere în clasa pregătitoare se va face în două etape: prima, în perioada 3-18 mai, iar cea de-a doua, între 6 și 12 iunie.