„Casa de la școală”, la final - Un proiect de la suflet la suflet
Ultima activitate din cadrul proiectului „Casa de la școală”, finanțat de Fundația Comunitară Oradea, prin Programul Bursa Talentelor, ediția a X-a, s-a desfășurat joi, 24 octombrie, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr 1 Oradea. Copiii cu cerințe educative speciale au participat, cu mic, cu mare, la activitățile specifice, menite a le forma noi deprinderi extrem de importante pentru viața de zi cu zi.
Acest proiect s-a derulat în perioada februarie - octombrie 2024 și a avut ca scop asigurarea în școală a unui mediu educațional adecvat formării și exersării unor deprinderi gospodărești utile, aplicabile și în mediul familial. Evenimentul s-a intitulat „Micul gospodar în acțiune” și s-a desfășurat sub forma unor acțiuni cu caracter practic-aplicativ. Acestea au avut loc în cele 2 spații amenajate și dotate în cadrul proiectului: atelierul practic gospodăresc „Casa de la școală” și atelierul intitulat „Spălătoria” care cuprinde și aparatură/mobilier specifice unei bucătării. Astfel, 4 echipe formate din elevii școlii și îndrumați de câte un profesor coordonator, au derulat în paralel, două câte două, diferite acțiuni. În prima parte a activității, timp de o oră, echipa „Bucătari în acțiune”, coordonați de prof. Liliana Vidican, a gătit pizza, pe baza unei rețete vizuale, în vreme ce echipa „Curățăm cu spor, Casa de la școală o împrospătăm”, coordonată de prof. Loredana Filimon, a igienizat spațiul amenajat ca o mini garsonieră, schimbând chiar și lenjeria de pat. Ulterior, au intrat în acțiune celelalte 2 echipe, respectiv echipa de „Amenajare a mesei festive”, coordonată de prof. Mirela Herlaș, care a pregătit și a decorat mesele pentru această ocazie specială, timp în care echipa „Haine curate și parfumate”, coordonată de prof. Marina Florica, a pus hainele la spălat. Ca răsplată pentru munca depusă, toți cei 16 elevi participanți au fost recompensați cu daruri de sezon și cu pizza gustoasă, proaspăt scoasă din cuptor.
Reușita acestui eveniment a fost posibilă în primul rând, datorită numeroaselor activități gospodărești derulate încă de la începutul proiectului, în care elevii au exersat și și-au format multe deprinderi utile, două dintre cele trei module în care a fost împărțit planul de activități cuprinzând doar sesiuni practice cu elevii școlii. Primul modul a cuprins activități de organizare a echipei și de amenajare/ dotare a spațiilor destinate activităților gospodărești. Astfel, a fost organizat atelierul „Casa de la școală", acesta fiind compartimentat după modelul unei minigarsoniere, în prezent cuprinzând un hol, un dormitor, o cameră de zi și o zonă de servire a mesei. Vis-a-vis se află un atelier care cuprinde, pe lângă un spațiu destinat bucătăriei, care exista în școală de mai mulți ani și o zonă destinată spălătoriei, elementele specifice și mobilierul fiind achiziționate în cadrul proiectului. De asemenea, în fiecare sală de clasă au fost organizate dulapuri „Casa din clasă”, care conțin materiale de igienă personală, materiale de curățenie și obiecte de îmbrăcăminte. Cel de-al doilea modul s-a derulat în perioada ianuarie-iunie și a cuprins activități de formare și exersare a unor deprinderi de igienă personală, igienizare a spațiului de locuit și de împăturire/aranjare a diferitelor obiecte de îmbrăcăminte. Profesorii școlii au realizat săptămânal activități cu caracter practic-aplicativ în care i-au implicat direct pe toți cei 142 de beneficiari ai școlii, adaptând acțiunile la vârsta și nivelul lor de dezvoltare și de înțelegere. Realizând cu consecvență în clase diferite activități de ordonare și aranjare a lucrurilor și jucăriilor în dulapuri, activități de împăturire, sortare, utilizare corectă a obiectelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, acțiuni de selectare/curățare/uscare a hainelor, copiii implicați au putut transfera noile abilități și în mediul familial.
Cel de-al treilea modul s-a desfășurat în perioada septembrie-octombrie 2024 și a cuprins numeroase activități practice de întreținere, organizare și decorare, desfășurate de data aceasta în spațiul dedicat mini garsonierei „Casa de la școală”, în care s-au implicat toți elevii școlii, alături de profesorii lor. După achiziționarea de către școală a unei mașini automate de spălat, copiii au învățat modul de setare a programelor de spălare, finalizând întreg circuitul: au pus hainele la uscat, le-au sortat, le-au împăturat pentru ca în final să le aranjeze în dulapuri. Astfel, copiii au învățat să utilizeze funcțional fiecare spațiu care se găsește într-o casă de locuit, să selecteze și să ordoneze acțiunile specifice care se desfășoară în fiecare zonă dintr-o casă.
În cadrul activității "Gospodari unul și unul", desfășurată în luna octombrie, inițiatoarele proiectului au invitat și părinții la activitatea menită să demonstreze că eforturile depuse de profesori în adaptarea curriculum-ului școlar la nevoile beneficiarilor privind formarea unor deprinderi de viață independentă au dat roade, profesorii încuranjând părinții să îi îndemne pe copii să transfere aceste deprinderi și acasă, în viața de zi cu zi.
Proiectul, coordonat de director Pantazi Teodora, director adjunct Ilisie Carmen, prof. Balint Paula, a beneficiat, pe lângă contribuția profesorilor coordonatori ai echipelor școlii, și de implicarea celorlalți membri ai echipei, prof. Arion Nicoleta, prof. Calamar Daniela, prof. Ban Gabriela și prof. Omuț Adrian. La eveniment au răspuns afirmativ invitației conf. univ. dr. Laura Bochiș, de la Facultatea de Științe Socio-Umane, coordonatoarea studenților care au fost în practică în cadrul proiectului, profesor de sprijin Luminița Oros, în calitate de reprezentant al elevilor voluntari implicați, de asemenea, în acest proiect, dar și Maria Ursu, grant manager la Fundația Comunitară Oradea.
Acest proiect a fost finanțat de Fundația Comunitară Oradea prin programul „Bursa Talentelor” cu sprijinul sponsorilor: Medfam Negrea, Her-Mecanics SRL, Asociația SCAI - Sprijinim Clădim Antrenăm Integrăm, Asociația CES, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, Corex Romania SRL, EGV Trust SA, Plexus Corp - Romania, Zaleco SRL, Salesianer Romania, Amazing Visuals, Avivest, VPK Packaging Salonta, Vernicolor, Selina Grup, Qubiz, PGS Sofa & Co, MGM Multisolutions.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.