În sistemul public european, taxele de școlarizare, în general, nu sunt foarte mari. Cu 15 mii de euro pe an, un părinte îi poate asigura tot ce e necesar unui copil. În sistemul privat din afara spațiului european, însă, universitățile au o taxă de școlarizare foarte mare, care poate depăși 100 de mii de euro.

 

Costurile legate de studiul în străinătate se împart în două categorii principale: pregătirea pentru aplicare și costul propriu-zis din timpul facultății.

Pentru a aplica la o universitate din afara țării, primul pași îl reprezintă meditațiile la limba engleză pentru a obține certificări de tipul TOEFL, IELTS, Cambridge sau meditații la matematică pentru examenul SAT (bacalaureatul american). Acestea costă în jur de 800-1000 de lei pe lună.

Taxele de aplicare sunt în general între 0 și 150 de euro pe facultate, la care se adaugă taxele de înscriere la examene (în jur de 200 euro pentru examenele de limbă, 60 de USD pentru examenul SAT), costurile notariale și traduceri legalizate (10-15 euro per document) și, dacă este cazul, cheltuielile legate de obținerea vizei (160 USD).

În total, aceste costuri cu aplicarea se ridică la aproximativ 250 euro pentru Europa și 630 USD pentru SUA. Dacă studentul este admis la universitate, apar costuri aferente taxei de școlarizare și cele de zi cu zi - cazare, masă, transport și bani de buzunar. Aceste costuri diferă substanțial, în funcție de zona geografică în care se află universitatea.

În sistemul public european, taxele de școlarizare, în general, nu sunt foarte mari.

„La universitățile din UE costurile mai mari vin din cheltuielile de zi cu zi, care pot să ajungă la 1.000 - 1.500 de euro pe lună, în funcție de țară. În general, un buget de 15 mii de euro pe an, cu totul inclus, este considerat un buget bun pentru Europa”, a declarat Andrei Nicolae, Fondator și CEO al Youni, compania care a calculat cheltuielile.

În sistemul privat din afara spațiului european, în special în cel din Statele Unite ale Americii, universitățile au o taxă de școlarizare foarte mare (între 50 de mii și 100 de mii de USD pe an de studiu), dar majoritatea oferă burse foarte consistente astfel încât costul mediu după obținerea burselor este 15 - 25 de mii de USD pe an. În plus, cazarea și masa sunt incluse, întrucât facultățile dispun de campusuri universitare unde studenții beneficiază de toate facilitățile.

În Marea Britanie, odată cu ieșirea din Uniunea Europeană, sistemul pentru cei care doresc să urmeze studiile acolo s-a modificat. Taxele de școlarizare sunt între 15 și 19 mii de lire sterline pe an cu excepția Cambridge și Oxford dar, din păcate, în prezent nu mai poți aplica pentru împrumutul studențesc în Marea Britanie. Există însă posibilitatea ca elevul să obțină pre-settlement, caz în care taxele de școlarizare se reduc la 9 mii de lire pe an (așa cum era înainte de Brexit) iar studentul poate obține credit pentru studii. Aplicarea pentru pre-settlement nu e facilă și implică relocarea în Marea Britanie pentru măcar 3 luni înainte de începerea studiilor acolo, ceea ce ridică totalul cheltuielilor cu aplicarea la o universitate britanică cu peste 3 mii de lire sterline.

Pentru a-și susține costurile legate de studiu, tinerii pot aplica pentru împrumuturi studențești. Aceste împrumuturi se pot obține fie în țara de origine, fie la universitățile din străinătate care oferă această opțiune. Împrumuturile de studii au dobânda mult mai mică decât cele standard și încep să fie plătite după ce studentul termină facultatea -practic, atunci când se angajează.