Ce planuri au noii prorectori ai Universității - Studenţie în pandemie
Universitatea din Oradea a organizat ieri prima conferință de presă de după alegerea noului rector, ocazie cu care Constantin Bungău și-a prezentat echipa de prorectori și a vorbit despre planurile pe care le are în noul mandat.
Cel mai important dintre acestea ar fi continuarea internaționalizării instituției. „Suntem o universitate care contează la nivel zonal și național și vrem să contăm și la nivel european. Asta nu ține doar de rectorul sau de prorectorii de acum, ci de un mecanism și o viziune care să ne ducă acolo. La asta vrem să lucrăm în următoarea perioadă. Ne confruntăm, la fel ca toate universitățile din țară, cu o rată mare a abandonului școlar. Pentru asta am dezvoltat programul de sprijin pentru studenții din mediul rural care presupune nu doar gratuități și prezența la școală, ci un întreg mecanism de a-i ajuta să învețe. Anual, avem în jur de 120 de astfel de studenți. Suntem preocupați de a atrage bugete pentru cercetare. Am publicat peste 200 de lucrări de cercetare în reviste cotate ISI anul trecut, ceea ce înseamnă o creștere importantă, de la o medie de 160 câte erau în anii trecuți. Toate acestea vor trebui gândite astfel încât să se poată desfășura în această situație dificilă în care ne aflăm cu toții, punând sănătate și securitatea, a cadrelor didactice și a studenților, pe primul loc”, a spus, printre altele, rectorul Constantin Bungău.
Prorectorii aleși de Constantin Bungău în noul mandat sunt: Sanda Filip, prorector pentru managementul cercetării şi asigurarea calităţii, Anca Dodescu, care va răspunde de managementul economic-administrativ, Mariana Mureşan, care va răspunde de managementul serviciilor studenţeşti şi serviciilor sociale, Sorin Borza, care se va ocupa de vizibilitatea şi relaţiile internaţionale ale Universității, și Gabriel Bendea, care va răspunde de managementul academic.
De la conferința de ieri au lipsit Sanda Filip și Mariana Mureşan.
„Cea mai mare provocare pentru mandatul meu, și nu numai al meu, este această pandemie care știm în ce formă ne va lăsa să ne desfășurăm activitatea. Experiența lunilor anterioare ne-a ajutat, așa că suntem mult mai bine pregătiți. Sperăm să depășim această perioadă și să reintrăm în normalitate”, a spus Gabriel Bendea.
Anca Dodescu a vorbit despre serviciile suport și îmbunătățirea lor: „Pentru început mi-am propus trei obiective. Să identific cum funcționează aceste servicii, direcția economică, direcția administrativă, compartimentul juridic, etc. și să identific eventualele disfuncțiuni, scurtcircuite de comuncare, care există între aceste servicii. Al doilea obiectiv este îmbunătățirea acestor servicii, o eventuală modificare a organigramei, îmbunătățiri ale regulamentelor și procedurilor. Al treilea obiectiv este valorificarea patrimoniului, atragerea de fonduri, investiții pentru ca Universitatea să devină mai atractivă și să îmbunătățească condițiile studenților și condițiile de muncă ale personalului didactic și nedidactic”.
Noul prorector Sorin Borza a subliniat că își dorește ca universitatea să fie mai deschisă spre exterior, să devină parte a comunității.
„Pe palierul relații internaționale îmi doresc continuarea internaționalizării. Ce va însemna asta și cum o vom putea face în contextul pandemiei e o discuție în sine. În ceea ce privește vizibilitatea, îmi doresc o deschidere mai largă a Universității spre mediul social, regional. Orașul și universitatea trebuie să funcționeze coerent, într-un tot. Nu putem să spunem, Universitatea are treaba ei, orașul este o chestiune separată. Ele trebuie să funcționeze conex și trebuie să vedem în ce măsură această deschidere spre exterior poate conduce la avantaje pentru ambele părți”, a spus prorectorul responsabil cu vizibilitatea şi relaţiile internaţionale ale Universității.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.