Cei mai buni elevi matematicieni din judeţul Bihor au fost premiaţi vineri, în Sala Festivă a Colegiului Naţional „Mihai Eminsecu" în cadrul unui concurs de matematică, intitualt Gordius. Emoţiile nu au lipsit, mai ales că elevii au aflat pe loc dacă au câştigat sau nu.

Organizat de Asociaţia „Ex Nobili Officio" şi Fundaţia „Mategye", în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, concursul a avut loc la sfârşitul lunii martie şi la el au participat 1450 de copii, organizaţi în 54 de centre de concurs. Elevii din clasa a III-a şi a IV-a au avut de rezolvat 25 de probleme în 60 de minute, cei de clasa a V-a şi a VI-a, 25 de probleme în 75 de minute, iar cei de clasa a VII-a şi a VIII-a, 30 de probleme într-o oră şi jumătate. Premierea câştigătorilor a avut loc vineri, 27 aprilie, în Sala Festivă a Colegiului Naţional Mihai Eminsecu. Emoţiile au fost mari pentru că cei adunaţi în sală nu au aflat decât atunci când organizatorii i-au strigat dacă au câştigat. Cei mai buni matematicieni s-au dovedit a fi, la clasa a III-a, Carina Ungureanu - Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu", Alexandru Dernian - Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu", Marck Smausz - Şcoala Oltea Doamna; la clasa a IV-a, Andrei Ciobanu - Colegiul Naţional „Iosif Vulcan", Alexandru Sabău - Şcoala „Dacia", Horea Dobai - Şcoala Oltea Doamna; la clasa a V-a, Antoniu Ille - Colegiul Naţional „Samuil Vulcan", Andrei Suta - Şcoala „Nicolae Bălcescu", Răzvan Egri - Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller"; la clasa a VI-a, George Sotoc - Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", Vlad Ispas Haralambie - Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş", Sergiu Berghe - Liceul Teologic Baptist „Emanuel"; la clasa a VII-a, Carla Florian - Liceul Teoretic „Lucian Blaga", Tamio Vesa Nakajima - Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaş", Camelia Ticarat - Liceul Teologic Penticostal „Betel"; la clasa a VIII-a, cele trei premii au fost obţinute de Anghel Mocan, Lavinia Verdeş şi Titus Pinta, elevi de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu".      

Pe model unguresc

Toţi cei 18 premianţi au câştigat din partea organizatorilor câte un aparat foto „Canon" şi cărţi cu culegeri de matematică. „Modelul acestui concurs este preluat din Ungaria, acolo unde se desfăşoară de aproape două decenii. Vorbim despre un altfel de concurs care diferă mult de olimpiadele sau concursurile de matematică din România, un concurs în care se testează în mod special inteligenţa şi perspicacitatea elvilor", a spus, pentru Crişana, Andru Cristian, inspector de matematică la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. Prin intermediul acestei competiţii, organizatorii şi-au propus să identifice elevii talentaţi la matematică, să stimuleze spiritul competiţional, să testeze gândirea logică a elevilor şi să popularizeze matematica în rândul acestora. În urma sucesului pe care l-a avut, organizatorii intenţionează ca anul viitor să îl extindă la nivel regional şi apoi la nivel naţional.