Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea - Casa de la Școală
În cadrul proiectului local „Casa de la școală” care se derulează în perioada februarie – octombrie 2024, având ca beneficiar Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, astăzi s-a desfășurat concursul Ștafetă „Micul gospodar”.
Proiectul, coordonat de dir. Teodora Pantazi, dir. adj. Carmen Ilisie și prof. ed. Paula Balint, are ca scop asigurarea unui mediu educațional adecvat formării și exersării unor deprinderi gospodărești utile, aplicabile și în mediul familial. Începând cu luna martie, în fiecare clasă a fost organizat un colț destinat depozitării unor materiale utile, intitulat „Casa din clasă”. Profesorii școlii au realizat săptămânal activități practice gospodărești și le-au adaptat la vârsta și nivelul de dezvoltare al celor aproximativ 150 de copii/elevi ai școlii. Astfel, au fost realizate diferite acțiuni de curățenie a spațiului grupei/clasei, activități de împăturire, sortare, utilizare corectă a obiectelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, acțiuni de selectare/curățare/uscare a hainelor etc., toate acestea contribuind pe termen lung la dobândirea unor deprinderi de viață independentă.
Evenimentul de azi, concursul ștafetă „Micul gospodar” s-a derulat în cadrul programului „Săptămâna verde” și a avut ca scop valorificarea deprinderilor gospodărești formate până la acest moment în cadrul proiectului, dar și manifestarea unor comportamente ecologice. Acest eveniment a presupus parcurgerea de către preșcolarii/elevii cu CES a unui traseu aplicativ care a cuprins diferite probe adaptate particularităților psihoindividuale ale elevilor. Traseul a avut grade diferite de dificultate, fiind împărțit în două secțiuni: o secțiune dedicată copiilor cu deficiențe mintale severe, iar cea de-a doua secțiune elevilor cu deficiențe mintale moderate și ușoare. La concurs au fost implicați și 3 elevi cu CES integrați la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, aceștia fiind însoțiți de profesorul de sprijin și de către un părinte. Cei 50 de copii/elevi cu CES participanți la concurs au fost organizați în 10 echipe și au avut de parcurs 5 stații de lucru. La prima stație au realizat sarcini din domeniul bucătăriei (preparea unui sandwich și a unei salate de fructe) și curățarea mesei de lucru și a instrumentelor utilizate; la stația a doua și a treia au realizat acținuni de întreținere a obiectelor de îmbrăcăminte (spălarea și întinderea pe uscător a unor haine, dar și sortarea, împăturarea și aranjarea în dulapuri a unora curate). Ultima stație a urmărit consolidarea unor deprinderi din domeniul ecologic, respectiv colectarea selectivă a deșeurilor pe 3 fracții: carton, sticlă și plastic.
Toți participanții s-au implicat cu entuziasm la toate probele concursului, iar la final a avut loc o tombolă, aceștia fiind recompensați cu obiecte de igienă personală și cu pachete de dulciuri oferite de către Banca de Alimente Oradea. La eveniment a participat ca reprezentant al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, doamna asistent social Paula Gîrba, aceasta a înmânat premii tuturor copiilor prezenți la competiție. În calitate de voluntari au participat șase liceeni de la Liceul de Arte din Oradea, cinci elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, dar și doi studenți de la Facultatea de Științe Socio-Umane, Master Psihologie Educațională.
Acest proiect este finanțat prin programul Bursa Talentelor al Fundației Comunitare Oradea, cu sprijinul sponsorilor: Medfam Negrea, Her-Mecanics SRL, Asociația SCAI - Sprijinim Clădim Antrenăm Integrăm, Asociația CES, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, Corex Romania SRL, EGV Trust SA, Plexus Corp - România, Zaleco SRL, Salesianer România, Amazing Visuals, Avivest, VPK Packaging Salonta, Vernicolor, Selina Grup, Qubiz, PGS Sofa & Co, MGM Multisolutions.
Până la finalul proiectului, în incinta instituției va fi organizat un atelier practic intitulat „Casa de la școală”, acesta va fi compartimentat și dotat cu mobilier specific unor zone de locuit: hol, dormitor, loc de servit masa și spălătorie. „Dorim să sensibilizăm și comunitatea față de problema copiilor/elevilor cu dizabilități încă din perioada derulării acțiunilor din cadrul proiectului”, declară d-na dir. adj. Ilisie Carmen, evenimentul de azi, concursul „Micul gospodar”, fiind o dovadă în acest sens.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.