Începutul anului şcolar se lasă cu scrisori publice de protest. După ce unul dintre profesorii de la Colegiul Constantin Brâncuşi din Oradea a rupt tăcerea exprimând nemulţumirile cadrelor didactice cu privire la numirile în funcţiile de directori făcute de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, profesorii de la Colegiul Naţional „Avram Iancu" din Ştei se revoltă şi ei pentru acelaşi motiv.

Aceştia au iniţiat un protest împotriva numirii în funcţia de director adjunct al lui Manuel Coroiu, cadru didactic care nu este titular şi nu are nicio oră predată la Colegiul Naţional „Avram Iancu" din Ştei. Profesorii au adunat într-un tabel numele tuturor cadrelor didactice nemulţumite de numirea lui Negrean. Din 29 de dascăli, 19 nu au fost de acord cu numirea lui Coroiu, 9 s-au abţinut şi doar o singură persoană a fost de acord, soţia celui numit.

Incompatibil - şi preşedinte PNL şi director

Deşi inspectorul general Daniel Negrean a susţinut că numirile au fost făcute pentru îmbunătăţirea managementului, acolo unde a fost cazul, cadrele didactice de la Ştei îl contrazic pe şeful IŞJ.  „Toate acestea se întâmplă în situaţia în care rezultatele la examenul de bacalaureat ale acestei şcoli la finele anului şcolar 2011-2012 au fost mai mult decât bune (90 % promovabilitate), iar la şcoala de unde a provine directorul adjunct, Colegiul Tehnic „Unirea" Ştei, şcoală cu care suntem şi într-o competiţie la nivel local, rezultatele au fost sub 50 % promovabilitate. Mai mult, planul de şcolarizare la Colegiul Naţional „Avram Iancu" a fost realizat pentru anul şcolar 2012-2013, în timp ce la Colegiul Tehnic „Unirea", din 7 clase, au fost realizate doar 5, iar rezultatele la olimpiadele şi concursurile şcolare în ultimii ani de la Colegiul Naţional „Avram Iancu"  din Ştei au fost mai mult decât meritorii", susţin cadrele didactice. Semnatarii scrisorii de protest mai spun că directorul adjunct a fost numit după criterii politice, la propunerea organizaţiilor PNL din zonă.  „Dumnealui este consilier local PNL Vaşcău şi preşedinte al organizaţiei PNL Vaşcău, în contradicţie cu unul dintre principiile enunţate în art. 257 (4) din Legea Educaţiei Naţionale: Directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional", au mai afirmat profesorii.

Festivitate de deschidere fără profesori?!

Cadrele didactice sunt revoltate şi pentru că în şcoala în care predau există profesori competenţi care ar fi meritat să ocupe funcţia. „Am fi considerat mult mai potrivită numirea unui director adjunct dintre cadrele didactice titulare şi cu experienţă ale şcolii, dintre care cele mai multe au gradul didactic II şi I sau îndeplinesc  responsabilităţi cum ar fi responsabili de cerc metodic, metodişti ai IŞJ, formatori, membri ai corpului de experţi în management educaţional, etc., evitând prin aceasta starea de nemulţumire şi de derută a acestora", susţin profesorii care sunt decişi ca în semn de protest să nu participe la festivitatea de deschidere a anului şcolar la şcoala în care predau. „Pentru a trage un semnal de alarmă referitor la acest gen de situaţii, profesorii care s-au pronunţat categoric împotriva acestei numiri intenţionează să nu participe la deschiderea festivă a anului şcolar 2012-2013, care va avea loc luni, 17 septembrie, ora 11.00, înaintând tabelul mai-sus menţionat conducerii şcolii, primăriei oraşului şi conducerii I.Ş.J. Bihor", se afirmă într-un comunicat adresat presei. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor consideră exagerată reacţia cadrelor didactice de la Colegiul Naţional „Avram Iancu" din Ştei şi susţine că nu a ştiut că Manuel Coroiu este şi preşedinte al organizaţiei liberale din Vaşcău. Dată fiind însă situaţia, Daniel Negrean a spus că până luni (azi-nr.) Coroiu va trebui să aleagă fucţia pe care o preferă şi să-şi dea demisia din cealaltă.