În cadrul săptămânii "Şcoala altfel", derulată la CN "Avram Iancu",  în perioada 2-6 aprilie, în cadrul căreia s-au desfăşurat nenumărate acţiuni la care au participat atât cadrele didactice cât şi elevii, ziua de joi, 5 aprilie, a avut o conotaţie mai aparte în viaţa acestei instituţii de învăţământ.

Încă de la intrarea în curtea colegiului, priveliştea a fost una de sărbătoare,  sala de festivităţi fiind gătită la "patru ace", iar asistenţa, una foarte numeroasă. Prof. Mircea Matiuţă, directorul instituţiei de învăţământ, a urat bun venit tuturor invitaţilor, printre care am remarcat prezenţa autorităţilor locale împreună cu consilierii locali, a senatorului de Bihor, Ioan Mang, a deputatului de Arad, Ciprian Luca, fost absolvent al acestui liceu, preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, prefectului de Bihor Gavrilă Ghilea, prof. Ilie Crăciun şi prof. Omer Ismet, inspectori în cadrul ISJ Bihor, a primarilor şi viceprimarilor din oraşele şi comunele învecinate, precum şi directori şi directori adjuncţi ai instituţiilor de învăţământ din Depresiunea  Beiuşului.

An festiv deosebit

În cuvântul de deschidere, prof. Mircea Matiuţă, directorul instituţiei de învăţământ, a punctat faptul că "anul acesta reprezintă pentru noi încă o victorie în direcţia pe care o ia învăţământul şteian, deoarece colegiul nostru împlineşte 55 de ani de existenţă. Ritmul dinamic al evoluţiei liceului, indiferent de denumirile avute (Şcoală Medie, Grup Şcolar, Liceu Industrial, Liceu Teoretic, iar din 2006 - cu ocazia împlinirii a 50 de ani de existenţă şi a rezultatelor deosebite obţinute în toată această perioadă - Colegiul Naţional "Avram Iancu"), caracterizează direcţiile fundamentale ale preocupărilor întregului colectiv de angajaţi, iar perioada parcursă a însemnat consolidarea unei baze materiale continue. Societatea noastră impune mereu alte necesităţi, elevii noştri adolescenţi sunt mereu frământaţi de diferite probleme, tot mai variate şi mai complexe. Toate acestea ne determină să ridicăm ştacheta, să facem din şcoala noastră o şcoală a viitorului. La acest moment festiv, CN «Avram Iancu» se înfăţişează ca o instituţie de învăţământ de prestigiu consolidat, cu rezultate care oferă perspective de dezvoltare în continuare". Colegiul funcţionează cu 24 de clase, 4 clase în învăţământul gimnazial cu predare intensivă a limbii engleze, 20 de clase de învăţământ liceal, curs de zi şi frecvenţă redusă, precum şi un Club Sportiv. Numărul total al elevilor cuprinşi în anul şcolar 2011-2012 este de 651, ei fiind conduşi de cadre didactice, din care 20 cu gradul didactic I, 6 cu gradul didactic II, 9 cu definitivatul şi doi debutanţi.

Elevii merituoşi, premiaţi

În cadru festiv au fost premiaţi, cu bani din partea Consiliului Local şi a Primăriei Ştei, precum şi din partea Comitetului de părinţi, şi cu diplome, elevii care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele şi concursurile şcolare.  Astfel, la Olimpiada şcolară, etapa naţională, au fost premiate Ioana Popa, clasa a XII-a B, pregătită de prof. Daniela Popa şi Roxana Diana Benchiş, clasa a XII-a C, pregătită de prof. Alina Niculae. De asemenea au fost premiaţi 23 de elevi care au obţinut premii şi menţiuni la Olimpiada şcolară, etapa judeţeană. La concursurile şcolare 2011-2012 au fost obţinute 34 de premii şi menţiuni, elevii mai participând la nenumărate proiecte. Un loc aparte în realizarea şteienilor a fost participarea la concursul între licee intitulat "Discriminarea doare", gala finală având loc pe 18 ianuarie la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Oradea. Echipajul compus din Alina Maria Balaj, Vanessa Pafka şi Bianca Stana obţinând marele premiu, în urma unui scenariu care s-a pliat foarte bine pe tema concursului. De altfel, în revista şcolii "Phoenix" care a ajuns la al 26-lea număr sunt reliefate multe din realizările elevilor din acest an jubiliar. După enumerarea tuturor realizărilor de peste ani, au luat cuvântul oficialii invitaţi la acest eveniment care au felicitat atât cadrele didactice, cât şi elevii instituţiei de învăţământ, având convingerea că în viitor rezultatele ce se vor obţine vor face cinste învăţământului şteian. Ropote de aplauze au primit Grupul vocal al liceului şi echipa de dans modern, precum şi ansamblulu "Crăişorii Şteiului", pregătit de prof. Cristian Petru Gavriş, care au încântat asistenţa cu un spectacol de o înaltă ţinută. Această minunată şi deosebită zi s-a încheiat cu o masă festivă la cantina unităţii de învăţământ, unde cei prezenţi s-au întreţinut într-un cadru adecvat aestui moment, datorită sprijinului mai multor sponsori, dintre care cel mai generos a fost SC European Food & European Drinks.