Școala „Sehit Polis Volcan Sabaz Ilkokulu” din Kocaeli, Turcia, a fost, în perioada 1-7 octombrie, gazda unei întâlniri internaționale în cadrul unui proiect Erasmus+. Printre participanți au fost și reprezentanți ai Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea.

Colegiul orădean a fost reprezentat de echipa formată din directoarea Simona Martin, coordonatoarea proiectului profesoara Maria Duma și profesoara de limba engleză, Teodora Popa.

Proiectul Colors - Creating Our Learning Options to Reveal Skills, care  valorifică Teoria Inteligențelor Multiple în vederea formării unor abilități de învățare activă, este un parteneriat internațional ce se derulează în perioada septembrie 2020 - august 2023, în unitățile școlare din șase tări participante: Grecia - „4 Dimotiko Pefkon”, Salonic, România - Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, Spania - „Ceip El Peñascal” din Segovia, Serbia - PU „Nasa Radost”,  Suedia - „Johannesskolan” și Turcia - „Sehit Polis Volkan Sabaz Ilkokulu”.

Partenerii din proiect s-au întâlnit pentru prima data față în față, cu o întârziere de un an cauzată de pandemie, pentru a participa la activități și ateliere interactive, organizate de școala gazdă. Primirea din partea gazdelor a fost una călduroasă atât din partea colectivului de profesori, cât și din partea elevilor. Activitățile școlare au avut ca temă identificarea și dezvoltarea inteligenței matematice, la elevii din ciclul primar. Lecțiile prezentate au ilustrat modalități interactive de predare a numerelor pare, necesitatea hrănirii sănătoase și cunoașterea unităților și instrumentelor de măsură pentru timp.

Au fost prezentate atelierele de robotică, arte vizuale și abilități practice, frecventate de elevi pasionați, care și-au expus creațiile. Pentru dezvoltarea capacităților de proiectare și susținere a unor lecții și activități educative, folosind inteligența matematică îndeosebi, au fost organizate mai multe ateliere de lucru, susținute de profesori de excepție.

Următoarea mobilitate va fi la Colegiul National Iosif Vulcan Oradea, în luna martie 2022, cu tema „Inteligența verbală”.

„În cadrul acestor ateliere de lucru am dobândit abilități de predare noi și am aflat multe informații despre sistemele educaționale din țările participante. Ne-am întors acasă mai bogați sufletește, cu convingerea că unitatea în diversitate e o realitate în Uniunea Europeană”, susține profesoara Teodora Popa de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”.