Dupa Nelson Mandela, „Educația este cea mai puternică armă pe care noi o putem folosi pentru a schimba lumea”. Cadrele didactice din Vadu Crișului fac tot posibilul ca elevii care frecventează cursurile în cadrul instituției de învățământ din comuna de pe valea Crișului Repede să primească o educație bună, deoarece educația este izvorul întregului bine în lume.

A devenit o tradiție la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului ca prima zi din Săptămâna „Școala Altfel” să fie Ziua Porților Deschise. Acest eveniment  special luni dimineața, de la ora 09.00, a început cu primirea elevilor de clasa a VIII-a  de la Școala Gimnazială Nr. 1 Butani, Școala Gimnazială „Alexandru Roman”  Aușeu și Școala Gimnazială Nr. 1 Bulz. Elevii împreună cu dascălii însoțitori au avut posibilitatea să interacționeze și să descopere oportunitățile educaționale pe care Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului le oferă elevilor săi. Oaspeții au avut șansa să viziteze sălile de clasă, laboratoarele, standurile pregătite, biblioteca, cabinetul de informatică și multe spații importante pentru procesul educațional. La Centrul de Documentare și Informare, elevii claselor a XI-a au prezentat oferta educațională a colegiului. Astfel, elevele din clasa a XI-a profil economic, Petra Burlou și Antonia Dubere au precizat în prezentarea profilului Economic, specializarea - Tehnician în activități economice, aspectele care vor fi studiate pe parcursul anilor de liceu, orizonturile care se deschid, beneficii, randamentul profilului, dar și job-uri posibile, evoluția carierei. Standul și filmulețele prezentate au cuprins materiale realizate la firmele de exercițiu. Boglarka Bernath, elevă în clasa a XI-a, profil Filologie, a precizat în prezentare importanța specializării filologie în formarea unui elev, mai ales pentru cei interesați de studiul limbilor și al literaturii, istoriei, geografiei. Un moment care a atras atenția elevilor în mod deosebit a fost prezentarea echipamentelor IT din cabinetul de informatică. Aici elevii au avut ocazia să facă cunoștință cu Tutty – robotul  programabil de la Fable  Robotics și cu cei doi „Body Guard” de la DJI Robomaster, de asemenea programabili. Roboții programabili au fost achizionați de școala din Vadu Crișului prin proiectul PNRAS.  În paralel cu cei trei, lucra imprimanta 3D Craftbot, achiziționată prin proiectul ROSE.

Programul Ziua Porților Deschise a continuat cu spectacolul organizat la Căminul Cultural din Vadu Crișului prezentat de Carla Lascău, elevă în clasa a XI-a. Directorul Mălai Florin a adresat un cuvât de bun venit elevilor, părinților și oaspeților la evenimentul special organizat de Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, care are în spate o istorie de 70 de ani, perioadă în care a format oameni de valoare și a scris destine. Astfel, spectacolul a început cu  imnul școlii, prezentat de corul liceului care a oferit o interpretare plină de emoție, aducându-ne astfel aminte de rădăcinile noastre și de ceea ce înseamnă să fii parte din această școală. Spectacolul a continuat cu interpretări de excepție ale elevilor: Maria Mititean, George Pantiș, Maria Țepele, Delia Sărăcuț, Giulia Reti, Teofana Ardelean și  Karina Ana Maria Maier, câștigătoarea trofeului categoriei la concursul internațional Arts Combat Festival Cluj-Napoca. Pentru liceu, dar și pentru comuna Vadu Crișului, tradiția reprezintă un pilon fundamental, o însumare  a tuturor valorilor, care este transmisă  mai departe din generație în generație. Elevii școlii se implică activ în păstrarea tradiției dansului popular, făcând parte din Ansamblul Folcloric „Moșuț”, care au prezentat o suită de dansuri populare.

Tot o tradiție în cadrul acestui eveniment special al școlii au fost prezenți și reprezentanții Jandarmeriei Bihor, în frunte cu locotenent colonel Roseanu Simona, ofițer specialist I din cadrul Serviciului Resurse Umane. Primiți cu mult entuziasm, reprezentanții Jandarmeriei au oferit un moment de excepție elevilor, copiilor de la grădiniță și tuturor celor prezenți. Astfel, tinerii au aflat că Jandarmeria Română (Inspectoratul General al Jandarmeriei Române - IGJR) este structura militară cu atribuții în asigurarea și restabilirea ordinii și liniștii publice, transportul și paza valorilor, bunurilor și materialelor periculoase, cât și paza și apărarea obiectivelor de importanță deosebită și unii dintre elevi au avut posibilitatea de a cunoaște și de a îmbrăca câteva elemente din dotarea unui jandarm.

Ioan HASAS