Concursul „10 cu felicitări pentru colectarea separată”, desfășurat pe o perioadă de șapte luni, s-a încheiat cu premierea școlilor care au colectat cea mai mare cantitate de deșeuri.

În perioada 6 octombrie  2023 – 31 mai 2024, la concurs au participat 18 unități de învățământ școlar. Aceasta a fost a doua sesiune a proiectului „10 cu felicitări pentru colectarea separată”, proiectul desfășurându-se în parteneriat cu Eco Bihor, în calitate de administrator al Centrului de Management al Deșeurilor, și RER Vest, în calitate de operator al serviciului de salubrizare al Municipiului.

La premierea care a avut loc la sediul Primăriei Oradea, au participat coordonatorul proiectului din partea Primăriei Oradea, Mihaela Copil, coordonator proiect – Laura Dărăban, din partea RER Vest, și Szekely Farkas Timea – coordonator proiect din partea Eco Bihor.

„Vă mulțumim pentru disponibilitatea dumneavoastră și implicarea de care ați dat dovadă. Cred că cel mai important aspect a fost faptul că elevii au fost stimulați să participe la astfel de acțiuni, plus faptul că toate școlile participante au fost dotate cu recipiente adecvate colectării selective a deșeurilor”, a menţionat Mihaela Copil.

„Concursul a început prin amplasarea ecoinsulei digitalizate în 18 unități de învățământ școlar. Fiecare școală a avut acces la ecoinsula digitalizată timp de 5 zile, după care a fost mutată la următoarea școală participantă. Cantitățile colectate în cadrul concursului au fost cântărite la fiecare unitate de învățământ școlar prin sistemul încorporat în ecoinsulă. În paralel, s-au făcut cântăriri și la intrarea în haldă. O echipă formată din reprezentanți ai partenerilor din proiect a trecut pe la fiecare unitate de învățământ școlar pentru a face instructajul și pentru a detalia modul de funcționare a ecoinsulei digitalizate, precum și detalii despre modul de colectare selectiv pe cele 4 fracții (hârtie –carton, plastic-metal, sticlă și biodegradabil). De asemenea, fiecare unitate de învățământ școlară a fost dotată cu recipiente pentru colectarea selectivă pe cele 4 fracții (au fost dotate toate clasele de curs)”, precizează Primăria Oradea.

În cadrul campaniei s-a urmărit și creșterea gradului de reciclare şi de valorificare a deșeurilor colectate separat şi stimularea de a-şi însuși o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător, prin conștientizarea importanței colectării separate a deșeurilor.

Ca urmare a organizării concursului, primele trei unități de învățământ școlar în baza cantității celei mai mari de deșeuri colectate pe cap de copil vor fi premiate astfel:

Premiul I - 10.000 lei, acordat de ECO Bihor pentru Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”; Premiul II - 8.000 lei, acordat de RER Vest pentru Liceul Sportiv „Bihorul”; Premiul III - 5.000 lei, acordat de Primăria Oradea pentru Școala Gimnazială „Avram Iancu”.